2024. április 29. - Péter

Nincs bizonyíték

Jelenleg nem erősíthető meg, hogy étel okozta a VI., a VII., és a XV. kerület egyes oktatási intézményeiben tanuló gyerekek megbetegedéseit - tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Kommunikációs Főosztálya hétfőn közleményben az MTI-t.
2008. január 14. hétfő 18:23 - Hírextra

A közlés szerint a szükséges vizsgálatokat az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetében, a konyhákról származó ételminták és az edényekről, egyéb konyhai felszerelésekről vett úgynevezett tisztasági törlékminták alapján végezték el.

Az MTI információi szerint szombaton meghaladta az ötszázat azoknak a gyermekeknek a száma a főváros VI., VII., és XV. kerületének öt gyermekintézményében, akik megbetegedtek. A nyilatkozó szakemberek akkor azt mondtak: az ételfertőzés mellett sokan influenzásak is lehetnek. Ezt megerősítette az ÁNTSZ is, hiszen - mint az a közleményben olvasható - a nagy számban előforduló iskolai hiányzások hátterében az influenza és influenzaszerű megbetegedések is szerepet játszhatnak. A megbetegedésekről eddig összegyűjtött információk alapján az érintett gyermekintézményekben kialakult helyi járványok kórokozójaként vírus valószínűsíthető - írta a kommunikációs osztály.

Az ÁNTSZ közlése szerint az érintett intézményeket ellátó báziskonyha több olyan intézmény étkeztetését is biztosítja, melyekben nem tapasztaltak hasonló arányú hiányzást. A kiugró hiányzási arányokat megelőző napon eltett ételminták bakteriológiai vizsgálata negatív eredménnyel zárult - közölte az ÁNTSZ.

A kiugróan nagyszámú hiányzások okait az ÁNTSZ jelenleg is vizsgálja. Ennek eredményeként állapítható majd meg, hogy a hiányzók közül hányan betegek és mik a jellemző tüneteik. Az ÁNTSZ szakemberei a betegektől közvetlenül, valamint a kezelőorvosok útján vizsgálati mintákat gyűjtenek, ezek laboratóriumi vizsgálata segít majd a kórokozó(k) meghatározásában - áll a közleményben.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását