2024. április 28. - Valéria

Szili: Tisztázni kell

Az országgyűlési képviselők jogállásának néhány kérdését tisztázni kell - mondta Szili Katalin, a házbizottság ülése után csütörtökön. A Országgyűlés elnöke erről annak kapcsán beszélt, hogy a házbizottság tárgyalt a Fidesz pécsi szervezetének Toller Lász
2007. november 29. csütörtök 11:41 - Hírextra

A szervezet azt kérte Szili Katalintól, hogy indítson eljárást idén január 1-jétől Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat. A Fidesz emlékeztetett arra, hogy Toller László, az MSZP országgyűlési képviselője 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést.

Szili Katalin hangsúlyozta: nem konkrétan Toller László helyzetéről tárgyaltak. Hozzátette: felkérte a Ház főtitkárát, hogy a bizottsági helyettesítési gyakorlatot vizsgálja meg, és adjon róla tájékoztatást.
A házelnök közölte: az alkotmányügyi és a mentelmi bizottság elnökétől azt kérte, nyújtsanak be javaslatot a képviselők jogállásnak pontosabbá tételéről, valamint kerüljön újra a parlament elé a hiányzások szabályozásának kérdése.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor a szemből érkező, két teherautót előző Mercedes gépkocsival való ütközést próbálták meg elkerülni. A gépkocsivezető később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

A jelenlegi szabályok szerint Toller László akkor veszítené el parlamenti fizetését, ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák, azzal mandátuma is megszűnne. Ezt az ügyészségen kezdeményezhetnék a szocialista politikus családtagjai, párttársai, de az eljárást elindíthatja akár egy ellenzéki politikus vagy "civil" magánszemély is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását