2024. április 27. - Zita

Kistérségi paradoxon

Sajátos helyzetbe került a Somogy megyei Karád, miután kivált a tabi kistérségből, azonban a fonyódi kistérségbe Fonyód nem kívánja befogadni. A napokban esedékes tárgyalástól fordulatot remél Karád első embere. Hídvégi József, Fonyód polgármestere a képv
2008. január 14. hétfő 19:37 - Hírextra
"Karáddal semmi problémánk nincs, de így kívánunk tiltakozni az új kistérségi lehatárolódás ellen, amelynek részeként négy Balaton parti település is kilépett a fonyódiból és a marcali kistérséghez csatlakozott" - tette hozzá.

Baranyai Károlyné, Karád polgármestere arról számolt be, azért léptek ki a tabi kistérségből, mert a lakosság inkább a Balaton-parthoz kötődik, egyebek közt a közlekedési adottságok, valamint az egészségügyi és az oktatási intézmények miatt, továbbá mert a fonyódi kistérségtől tavaly tavasszal kaptak egy befogadási szándéknyilatkozatot. A tervek szerint a héten találkozik Fonyód polgármesterével, amitől azt reméli, a tóparti település megváltoztatja korábbi álláspontját. Szerinte ez előnyére válna Karádnak és a fonyódi kistérségnek is.

Hoffmanné Németh Ildikó, a Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője a kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, a többcélú kistérségi társulásról szóló törvény mellékleteként szereplő kistérségi meghatározások csupán lehetőséget jelentenek, valójában egy-egy kistérség tagjai maguk dönthetnek arról, mely településeket vesznek fel maguk közé. Ha egy település valami miatt nem tartozik éppen egy kistérséghez sem, az nem befolyásolhatja a kötelező feladatellátását, de elesik a kistérségi kiegészítő támogatások lehetőségétől - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását