2024. május 6. - Ivett, Frida

Ausztriában kevesebb a bűncselekmény

Összesen 594.240, a rendőrség tudomására jutott bűncselekményt követtek el tavaly Ausztriában, csupán valamelyest - 0,8 százalékkal - többet mint a megelőző évben. A szövetségi belügyminisztérium hétfő reggel közzétett bűnözési statisztikájából kiderül, h
2008. január 14. hétfő 11:30 - Hírextra
A felderítési arány is nőtt, igaz, csak 0,5 százalékponttal: ez azt jelenti, hogy tavaly az osztrák rendőrségnek a bejelentett esetek 39,4 százalékát sikerült tisztáznia országos szinten. Abszolút számban kifejezve 4.885 több aktára írhatták rá a "sikeresen lezárva" minősítést, mint 2006-ban. (Legutoljára 2002-ben lépte át a felderítési arány a 40 százalékos küszöböt.)

A legrosszabbul Bécs tartomány áll ezen a téren, ott csak az esetek 28,8 százalékát tudták tavaly megoldani.

Ami az egyes bűncselekmény-kategóriákat illeti, a lopások száma 3,6 százalékkal esett vissza. Személygépkocsiból 21,4 százalékkal - 1113 darabbal - kevesebbet vittek el törvénysértő módon, mint tavalyelőtt. A betörések száma is apadó irányzatú, 1,1 százalékkal kevesebb betörést követtek el az alpesi országban 2007-ben, mint az azt megelőző évben.

Néhány területen azonban meredek emelkedés figyelhető meg a belügyminisztériumi adatok alapján. A nemi erkölcs elleni bűntettek száma jelentősen, 9,4 százalékkal ugrott meg. A rendőrség kiváltképpen a rohamosan terjedő gyermekpornográfia ellen kíván hatékonyabban fellépni, elsősorban a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. Külön erre a feladatra 140 ügynököt képeztek ki. A kiskorúakkal szembeni nemi erőszak és visszaélés is aggasztó képet mutat: 43,9 százalékkal több feljelentés futott be a hatóságokhoz ilyen jellegű bűntettekről, mint 2006-ban.

Ugyancsak figyelmet érdemel a fiatalkori - a 14 és 18 év közöttieket érintő - bűnözés alakulása. 2007-ben összesen 33 068 fiatalkorú gyanúsított ellen indult eljárás lopás, anyagikár-okozás, rablás, garázdaság, testi sértés és emberölés miatt. Az adat 15,3 százalékos növekedést jelez. 2001-hez viszonyítva a fiatalkori bűnözés több mint 50 százalékkal emelkedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását