2024. április 29. - Péter

Tiszteletbeli palesztin lett

Tiszteletbeli palesztin állampolgárrá nyilvánították az argentínai születésű, izraeli állampolgárságú sztárkarmestert és zongoraművészt, Daniel Barenboimot - vált ismeretessé abból az alkalomból, hogy a zongoraművész, a berlini operaház zenei igazgatója a
2008. január 13. vasárnap 20:34 - Hírextra

Barenboim a palesztin nép, valamint az izraeliek és a palesztinok melletti kiállásáért részesült a megtiszteltetésben - mondta Musztafa Bargúti palesztin képviselő, egykori miniszter. Bargúti rámutatott, hogy Barenboim minden bizonnyal az egyetlen ember a világon, aki egyidejűleg rendelkezik izraeli és palesztin útlevéllel.

Barenboim újságíróknak elmondta, hogy elfogadta a palesztin állampolgárságot és a vele járó palesztin útlevelet, mert meggyőződése, hogy az izraeli és a palesztin nép sorsa szorosan összefügg egymással. Az argentin-izraeli származású zongoraművész Beethoven szonátákat játszott a zsúfolásig telt, hatszáz férőhelyes ramallahi teremben. A belépőknek nem kellett fizetniük, de lehetséges volt számukra, hogy önként adakozzanak a Gázai övezetben élő gyermekek egészségügyi ellátására. Barenboim azon a zongorán játszott, amelyet a koncertek egy nemrég elhunyt német látogatónője kifejezetten az ő ramallahi hangversenyei számára adott ajándékba.

A szombati koncerten ott volt a közönség soraiban Mariam Szaid, Edward Szaid palesztin-amerikai származású tudós özvegye. A tudós 1999-ben Barenboimmal együtt alakította meg a West-Eastern Divan Orchestrát (Zenekar a Békéért). A túlnyomó részt európaiakból álló 90 tagú zenekar tagjai közt Izraelből és különböző arab országokból származó muzsikusok is vannak.

Tavaly szeptemberben Ban Ki Moon ENSZ főtitkár az Egyesült Nemetek béke nagykövetévé nevezte ki Daniel Barenboimot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását