2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rovarok okozhatták a pusztulást

A dinoszauruszok 64 millió évvel ezelőtti kihalásáról máig parázs viták folynak. Két elmélet is különösen divatos: az egyik szerint egy aszteroida becsapódása okozott olyan katasztrófát, ami a vesztüket okozta, a másik szerint egy vulkánkitörés következm
2008. január 13. vasárnap 09:44 - Hírextra

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusa egy most megjelent könyvben (What Bugged the Dinosaurs? Insects, Disease and Death in the Cretaceous - Mi vitte el a dinoszauroszokat? Rovarok, betegség és halál a krétakorban)") a rovaroknak tulajdonítja a dinók megsemmisülését - írja a német Spiegel.

Poinar a rovarokat teszi részben felelőssé a dinó-halálozásért. Egyrészt betegségek közvetítésével sok populációt megtizedelhettek, másrészt teljesen megváltoztatták a növényvilágot. Elősegíthették ugyanis a virágos növények elterjedését, amelyek a dinoszauruszoknak addig táplálékul szolgáló többi növényt kiszoríthatták.

Poinar jó ideje kutatja a borostyánzárványokat, és többféle kórokozót is talált a több millió éves rovarokban, például a maláriáét. Utal továbbá a dinók ürülékéből kimutatott különböző fonálférgekre, szívóférgekre és protozoákra is, amelyek szintén több betegség okozói lehettek. Ami pedig segítette a kórokozók elterjedését, az a késő krétakorban uralkodó meleg éghajlat volt, amely ideális körülményeket teremtett a vérszívó rovaroknak. Poinar szerint a dinók immunrendszere nem volt felkészülve ezekre a kórokozókra, a betegségek tömeges kitörése így végül a fajok eltűnéséhez vezethetett. A zoológus nem vitatja mindemellett, hogy az őshüllők kihalásához az aszteroida becsapódás és a vulkánkitörések is hozzájárultak, de szerinte ezek egyedül nem tehetők felelőssé a folyamatért. A rovarok végezhették be szerinte a munkát.

Persze akadnak vitatói is az új elméletnek. Philippe Claeys, a brüsszeli Freie Universität munkatársa szerint újra és újra a felszínre bukkannak ősrégi elméletek, de vitathatatlan, hogy az üstökös becsapódása utáni időből nincsenek dinoszaurusz leletek, ami egyértelműen arra utal, hogy ez a katasztrófa okolható a kihalásért. Sőt, az összes állat-és növényfaj 60-70 százaléka is eltűnt. A becsapódás után a légkörbe került hatalmas mennyiségű por ugyanis jó időre elállta a napfény útját, és az ezt követő lehűlés következtében a Földön globális tél uralkodott el - ez okozta sok élőlény kihalását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását