2024. március 29. - Auguszta

Ne rejtegessük!

Míg régen a paplant, párnát beágyazták, ma a párna és paplanhuzat gyakran része egy-egy lakás képének, melynek stílusát befolyásolja az adott otthon hangulata.
2008. január 13. vasárnap 10:19 - Hírextra

Az ágynemű hajdanán része volt egy-egy lány kelengyéjének, amellyel a család útnak indította a házasságban. Az akkori erős vászonból szőtt párnacihák és dunyhák évtizedeken keresztül kitartottak.
Ma az ágynemű egyre inkább divatcikk, sőt, luxuscikk bizonyos körökben, nem pedig elrejteni való, csupán éjszakára szóló holmi. Sokszor a fehér-szürke-fekete színekben tartott, kissé rideg, modern otthont éppen a fehér, fekete, szürke, bordó, virágos és csíkos anyagból varrt ágyneműk és a hozzá illeszkedő textilek dobják fel. Ilyenkor nem kell eltakarni a divatos, a szobához komponált ágyneműt.
A provence-i vagy toszkán stílus kedvelői inkább a lágyabb, romantikusabb, rusztikusabb mintákat részesítik előnyben.

Megesik, hogy a párnán kezdődő motívum folytatódik a paplanon, például egy-egy óriási virág formájában, amelynél a virágfej vagy a bimbó a párnán látható, míg a szár a levéllel a paplanon folytatódik. Olykor ehhez illeszkedik a hálószobában elhelyezett valódi növény is.

A retró az ágyneműdivatba is betört: a színes nagy geometriai minták kedveltek. Ezek azonban nem minden lakásba illenek. Ilyenkor hasznos lehet a szoba színeit összefogó, tompító nappali ágytakaró.
Ágynemű ma már nagyon sok helyen kapható, a hipermarkettől a drága lakberendezési butikig, a textiláruháztól a kínai piacig. A méretek is sokfélék lehetnek: aki vásárolni indul, elsősorban mérőszalagot vigyen magával. A külföldi lakberendezési áruházak betörésével megjelentek az eltérő méretű párnák és paplanok.

Mások a német, a svéd, magyar szabványméretek. Van ahol divatos a nagy, kétszemélyes paplan, mások nem kedvelik. A kispárna formája is eltérő lehet. Érdemes ott venni párnát, paplant, ahol hozzávaló huzatokat is kínálnak.

Az ágynemű ma lehet egyedi luxuscikk, például egyedi tervezésű, nászajándéknak való pamutszatén, de hétvégi házba való, filléresnek számító fogyóeszköz is.

A kreppből varrt egyes kereskedők szerint kezd visszaszorulni. A selyemből készültet főleg a fiatalok kedvelik. A vászon és a pamut örökké divat, nem utolsósorban azért, mert az allergiások is elviselik.
Míg régen az ágyneműket mind átfőzték vagy 90 fokon mosták, a mai divatos mintájúakat nem lehet ilyen magas hőfokon tisztítani. A divatos, nagymintás színes ágyneműk gyakran csak a 40 fokos vizet viselik el.

Ahol tartósan fekvő beteg vagy erős allergiában szenvedő van a háznál, a fehér vászonból készült ágynemű a legpraktikusabb, mert ez mosható magas hőfokon és bírja a gyakori mosást is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását