2024. április 27. - Zita

A nem életmentő "úszógumi"

Nagyobb esélye van az idő előtti halálozásra azoknak, akik, bár vékonyak, de derekukon, hasukon zsírpárnákat halmoznak fel.Egy nyolc európai országban, összesen 360 ezer ember bevonásával készült felmérés szerint a derékméret hatással van a korai halálozá
2008. november 14. péntek 07:56 - Hírextra
A derékbőség 5 centiméteres növekedése minimum 13, maximum 17 százalékkal növeli az idő előtti halálozás rizikóját.

A derékbőség és az egészségi állapot összefüggéseire már több kutatás is rámutatott, de hogy pontosan mennyiben hatnak egymásra, az csak most derült ki.

A felmérésbe bekapcsolódott a brit Imperial College London is, amely átlagosan 51 éves embereket kért fel a tesztre, és tíz éven át vizsgálta őket. Ez alatt több mint 14 ezren haltak meg a résztvevők közül.

Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a derékbősége elérte a 119 centimétert, kétszer akkora esélyük volt a korai halálra, mint azoknak, akiknek csak 80 volt. A nőknél a 64,7 centiméteres derékbőséget tekintették normálisnak a kutatók, ehhez képest kétszeres rizikóval rendelkeztek azok, akiknek 99 centi volt a derekuk kerülete.

Egy brit egészségügyi magazin, a New England Journal of Medicine cikke rámutat: a közegészségügyben dolgozó orvosoknak rendszeresen kellene mérniük pácienseik derékbőségét, hiszen a minimális költségű vizsgálattal kiszűrhetnének számos rizikófaktort, és elősegíthetnék a pácienseik egészségének megőrzését.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását