2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szoboravatás

Kölcsey Ferenc halálának 170., a Himnusz születésének 185. évfordulója alkalmából szobrot avatnak január 19-én, szombaton Nyíregyházán, másnap pedig Szatmárcsekén tartanak megemlékezést - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat sajtórefe
2008. január 11. péntek 14:35 - Hírextra
Doka Diána elmondta: a térség egykori országgyűlési követének, a Himnusz írójának tiszteletére emel szobrot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés.
Az egész alakos szobor szívére tett kézzel mintázza meg a költő-politikust. A Mátészalkán élő Bíró Lajos szobrászművész alkotása a szabolcsi megyeháza előtti Hősök terén áll majd - tette hozzá Doka Diána.

Kölcsey Ferenc 1832-ben lett az akkori Szatmár vármegye országgyűlési követe, előtte pedig 1829-től a térség aljegyzője volt. Követként, a haladó ellenzék szónokaként az ország függetlenségéért, a magyar nyelv hivatalossá tételéért, a polgárosodásért és a jobbágyság terheinek csökkentéséért állt ki, s politikusi küzdelmét Országgyűlési naplójában örökítette meg.

A költő 1823. január 22-én Szatmárcsekén fejezte be a Himnusz megírását, s a januári időpont 1989. óta a magyar kultúra napja. A településen az idén is megemlékeznek róla - közölte a referens.

A hagyományoknak megfelelően most is a szatmárcsekei református templomban rendezik a Kölcsey-ünnepséget, ezúttal január 20-án, vasárnap.

Ökumenikus istentisztelet keretében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a tiszántúli református egyházkerület püspöke, valamint Bosák Nándor, a Magyar Katolikus Egyház debrecen-nyíregyházi egyházmegyei püspöke hirdet igét. Ezt követően adják át a Kölcsey Társaság idei díjazottjának az elismerést, majd a csónak alakú fejfákról híres szatmárcsekei temetőben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását