2024. április 27. - Zita

Végre valami! Nálunk a legjobb és a legolcsóbb

Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az Európai Unión belül - legalábbis egy új, csütörtökön Londonban ismertetett felmérés szerint.
2008. január 10. csütörtök 11:59 - Hírextra

Az EU-bizottság megbízásából készült, kilenc országban elvégzett vizsgálat - amelynek eredményeit a csütörtöki The Independent elsőoldalas cikkben közölte - azt mutatta ki, hogy például egy egyszerű fogtömésért Angliában 156 eurónak (csaknem 40 ezer forintnak) megfelelő összeget kell fizetni, Magyarországon azonban ugyanez akár 8 euróból (kétezer forint) megúszható.
A második legolcsóbb Lengyelországban is 18 euró ennek a fogászati beavatkozásnak az átlagos díja.

Az már jó ideje közismert tény Nagy-Britanniában, hogy az ingyenes brit állami közegészségügyi szolgálaton (NHS) belül szinte lehetetlen hozzájutni fogászati ellátáshoz, mivel a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződésüket, és csak magánrendelésen hajlandók fogadni pácienseiket.

Ma már a brit lakosság csaknem 80 százaléka olyan térségben él, ahol egyáltalán nincs állami fogászati ellátás, a magánrendelőkben elvégzett kezelések azonban a többség számára megfizethetetlenek.

Néhány hete komoly feltűnést keltett egy szakmai felmérés, amely kimutatta: a brit lakosság 6 százaléka kényszerült már arra, hogy saját magán végezzen el fogászati beavatkozásokat. Előfordult, hogy pillanatragasztóval állítottak helyre letört koronát, sőt voltak olyanok is, akik harapófogóval húzták ki saját fájó fogaikat.

Ebben a helyzetben egyre többen keresnek külföldi kezelési lehetőségeket. Becslések szerint tavaly 40 ezer brit utazott külföldre fogászati kezelésre; a fogturizmus legnépszerűbb célpontja Magyarország volt.

A The Independent által csütörtökön idézett adatok szerint a magánszférába átvándorolt, saját praxist létrehozó brit fogorvosok éves átlagban 105 ezer fontot (38 millió forintot) keresnek. A brit fogorvostársadalom összjövedelmének több mint a fele - 52,4 százaléka - a magánalapon végzett ellátásból ered; ez az arány 1990-ben még alig 6 százalék volt - áll a vezető brit liberális napilap elemzésében.

Az ismertetett EU-felmérésben, amely a The Independent szerint az első ilyen uniós szintű összehasonlítás, szerepel az is, hogy a fogászati díjak nagy részét - Angliában például a 70 százalékát - a munkaköltségek adják. Egy percnyi fogorvosi munkaköltség Magyarországon átlagosan 0,09 euró, vagyis 9 eurócent (23 forint), Angliában ugyanakkor 2,88 euró (730 forint).
A brit sajtóban évek óta rendszeresen visszatérő téma, hogy az állami ellátás nélkül maradt britek tízezrei keresnek fel magyarországi fogászati klinikákat, ahol az otthoni - komplex kezelések esetén akár több tízezer fontra rúgó - magánrendelői díjszabások töredékéért részesülnek teljeskörű ellátásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását