2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem fúrnak Stonehenge alá

Nem épül meg a Stonehenge alá tervezett alagút - jelentette be a brit kormány, ám ez a döntés sokakban azt az aggodalmat kelti, hogy az ősi világörökségi építmény kárt szenved a közeli két autóút hatalmas forgalma miatt.
2007. december 8. szombat 11:52 - Hírextra

Hosszú évek vitái után, hogy miképpen lehetne csökkenteni a forgalmat a Stonehenge körül, a kormány végül elvetette az alagútépítés tervét, arra hivatkozva, hogy túl sokba kerül.

Tom Harris, közlekedésügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem tudná elég meggyőző érvekkel alátámasztani 540 millió font elköltését a 2,1 kilométeres alagút megépítésére, hozzátéve, hogy az "adófizetők pénze nem így hasznosulna a legjobban".

A liberális demokraták azonban úgy vélik, hogy az alagútépítés tervének elvetése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a Stonehenge az egyre nagyobb autós forgalom miatt súlyos környezeti kárt szenved.
A Stonehenge-re felügyelő műemlékvédelmi testület, az English Heritage álláspontja is az, hogy elhibázott a döntés, és "hatalmas csalódás", hogy az alagút nem épülhet meg.

Ezzel szemben a Save Stonehenge (Mentsük meg Stonehenge-et) aktivistacsoport örömmel fogadta a döntést, mondván: "Korán eljött a karácsony".

A Stonehenge i. e. 3000 és 1600 között épült, eredeti rendeltetését máig találgatják (esetleg templom, vagy temetkezési hely, netán csillagászati naptár), a kérdésben számos elmélet született már, de egyik sem kielégítő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását