2024. április 20. - Tivadar

Rockabilly a MüPában

A rockabilly-, jungle- és garázs-zenét játszó Mystery Gang együttes január 15-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában ad koncertet "Garázs és dzsungel" címmel. Egri Péter, a trió énekese és a gitárosa az MTI-nek elmondta: a koncert "látlelet" a műf
2008. január 10. csütörtök 10:34 - Hírextra
Idén tízéves a Mystery Gang, de mint a trió frontembere kifejtette, nem születésnapi megemlékezés lesz ez a koncert: - Kaptunk egy váratlan felkérést a Művészetek Palotájától, hogy csináljunk egy "extra" koncertet, aminek boldogan teszünk eleget. Kitaláltunk egy kerettörténetet, képben is vissza adjuk, milyen a Mystery Gang rockabilly-alapú zenéje a mai lüktetéssel és életérzéssel.

- Tíz évvel ezelőtt szűk baráti körben játszottunk. Akkor kevesen tudták, mi az a rockabilly. Azóta sokat változtunk, még akkor is, ha nagyjából ugyanazt csináljuk, mint tíz éve. Saját dalokat játszunk, nem csak a nagy öregekét, de vannak koncertjeink, amelyeken az elődökre emlékezünk - mondta.

A saját dalokat Egri Péter írja angolul. Büszke arra, hogy külföldön nemcsak jó zenekarként emlegetik a Mystery Ganget, hanem olyan együttesként, amely kitűnő saját számokat játszik a rockabilly gyökereit megőrizve. Finnországban, Hollandiában adott koncertjükről kaptak olyan visszajelzéseket, amelyek éppen a saját dalokat méltatták.

Az elmúlt tíz évet gyakorlatilag ugyanabban a felállásban játszották végig. Egri Péter és Paszinger Zoltán (Singer) mellé most új dobos érkezett Bardóczi Gábor személyében. Tíz év alatt zeneileg és emberileg elfáradt a csapat - indokolta Egri Péter, hozzátéve: a változás jó ideje érlelődött.
Az első években csak kedvenceik - Carl Perkins, Johnny Cash, Johnny Burnette, Billy Lee Riley, Eddie Cohran, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis - dalait játszották. Azután elővették az úgynevezett B-oldalas, kevésbé ismert számokat, majd megjelentek lemezeik Angliában, Japánban és az Egyesült Államokban, valamint válogatáslemez Ausztráliában, s szerencsére Magyarországon. Saját számokat kezdtek játszani, s ma erre épül a program.

Rendszeresen játszanak a budapesti Gödör klubban, de van törzshelyük több vidéki városban is. Évente körülbelül száz koncertet ad a Mystery Gang, túl vannak az ezrediken. A trió jelenlegi állapotát jól tükrözi legutóbbi lemezük, a Jungle Fever (Dzsungel Láz), amely egy német kiadónál jelent meg harmadik stúdiólemezként. Egri Péter elmondta: nagyon sokan járnak koncertjeikre, meglepő számukra, hogy a tizenévesek is ott vannak, újdonságként fedezik fel a rock&rollt.
A január 15-i koncerten kitűnő sessionzenészekkel lép fel a Mystery Gang. Máskor is játszottak vendégzenészekkel, például Bacsa Gyula zongoristával és Muck Ferenc szaxofonossal. A tizedik évfordulót nem akarják nagydobra verni. Inkább eredményt, jó lemezt, nemzetközi sikert ünneplik. "Ennek ellenére érezni fogjuk a tízéves fennállás ízét" - tette hozzá az énekes-gitáros.
Idén új helyen tartják a 4. rockabilly- és rock&rollfesztivált, a Fly to the Moon-t külföldi fellépőkkel. Készül új videoklip, hazai és külföldi turnékra készülnek. Szerepel az idei tervekben Ausztria, Németország, Szlovénia, Moszkva is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását