2024. április 24. - György

A Katyn főszereplője Budapesten

Minden második lengyel család közvetlenül érintett a katyni tragédiában, valamelyik tagja az ott kivégzett mintegy 25-26 ezer lengyel katona, határőr, rendőr vagy civil egyike volt - mondta el Artur Zmijewski, Andrzej Wajda Katyn című filmjének főszereplő
2008. április 14. hétfő 21:00 - Hírextra
A rendező édesapja, Jakub Wajda is egyike a katyni áldozatoknak. Fia ezért is készült egész életében emléket állítani neki - mondta Artur Zmijewski, hozzátéve, hogy erre a "katyni hazugság" miatt, vagyis azért, mert a rémtettet a szovjet rendszer a nácikra fogta, egészen 1990-ig nem is lehetett gondolni. Mihail Gorbacsov szovjet elnök akkor ismerte el a katyni tömegmészárlást, és a szovjet titkosrendőrséget, az NKVD-t tette felelőssé érte - emlékeztetett a színész, utalva arra, hogy szűkebb családjában is két áldozata volt Katynnak.

Artur Zmijewski elmondása szerint ugyanakkor a katyni tragédiát még mindig nem lehet lezártnak tekinteni, az orosz illetékesek továbbra sem engedik a hozzáférést a levéltári anyagok zöméhez. Az orosz államügyészség 2000-ben felfüggesztette az akkor már egy évtizede folyó vizsgálatot, nem minősítve népirtásnak a tömeggyilkosságot, és titkosítva a nyomozati anyag nagy részét. A fasiszta és kommunista bűntetteket vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete - erre válaszul - 2004 novemberében saját vizsgálatot indított a lengyelek által háborús és emberiesség elleni bűnténynek, valamint népirtásnak minősített események ügyében.

2006 februárjában az orosz legfelsőbb katonai ügyészség bejelentette, hogy az agyonlőtt lengyel hadifoglyok nem tekinthetők politikai elnyomás áldozatainak, és így nem vonatkozik rájuk a politikai elnyomást szenvedettek rehabilitálásáról rendelkező törvény, "mivel a dokumentumok megsemmisülése miatt nem állapítható meg, hogy a lengyeleket milyen alapon vonták büntetőjogi felelősség alá".

A hivatalos orosz álláspont szerint legjobb az egész tragédiára fátylat borítani, annál is inkább, mert a tömeggyilkosságért a sztálinista rezsim a felelős, amely az orosz népnek is temérdek szenvedést okozott - mondta Artur Zmijewski. Hozzátette: tény, hogy a Szmolenszk melletti katyni erdőben, az ott tarkón lőtt lengyel katonatisztek mellett több mint félmillió, jobbára különféle szovjetunióbeli nemzeti kisebbségekhez tartozó kivégzett is nyugszik, szintén az NKVD áldozatai.

A lengyelek azonban nem hibáztatják az orosz népet Katynért - hangsúlyozta a színész, rámutatva arra, hogy Andrzej Wajda tudatosan építette be filmjébe utólag azt a megtörtént tényeken alapuló epizódot, amelyben az egyik hadifogoly lengyel tiszt feleségét és kislányát egy orosz tiszt menti meg.

A filmet Moszkvában zárt körben már levetítették, és az orosz nézőkre éppoly megrendítő hatással volt, mint a lengyel közönségre. Többen könnyekkel a szemükben köszönték meg a rendezőnek, hogy filmre vitte ezt az eseményt. De lejátszották a filmet a berlini filmfesztiválon is, s az ottani vetítésen Angela Merkel kancellár is megjelent, aminek üzenetértéke van - húzta alá Zmijewski.
A beszélgetésen felidézték, hogy Katynnak magyar áldozata is volt, Korompay Emánuel tartalékos százados, a Varsói Egyetem egykori magyar lektora személyében, akinek lengyel felesége és három leánya közül kettő a hitlerizmus áldozata lett.

Wajda filmjét Oscar-díjra jelölték és 11 jelölést kapott a rangos lengyel Sas-filmdíjra is. Lengyelországban március végéig 3 millióan látták, és nagy az érdeklődés a film iránt külföldön is, eddig 22 ország vásárolta meg a bemutató jogát.

Mint Ordódy Gábor, a forgalmazó 2nd Region képviselője elmondta, a filmet Magyarországon 5 kópiával forgalmazzák, Budapesten az Uránián kívül még két moziban fogják vetíteni, és folynak a tárgyalások a vidéki forgalmazásról is.

A film budapesti díszbemutatóját szintén hétfőn tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban, azon a napon, amikor a német rádió 1943-ban bejelentette a tömeggyilkosságot, és amely napot a lengyel szejm tavaly a katyni áldozatok emléknapjává nyilvánított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását