2024. április 25. - Márk

Párbeszéd a kultúrák között

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi nyitó eseményét ma tartják Budapesten, a Művészetek Palotájában. A sajtótájékoztatón Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára részletes információkat ad a kultúrák kö
2008. január 10. csütörtök 08:36 - Hírextra
A nyitókonferenciát január 7-8-án az Erópai Unió soros elnökségét január 1-jétől ellátó Szlovénia fővárosában, Ljubljanában tartották.

Az Európai Bizottság javaslatára, az Európai Parlament és Tanács döntése alapján 2008 "a kultúrák közötti párbeszéd európai éve" (European Year for Intercultural Dialogue - EYID).

Az erről szóló rendelkezés szerint ezzel kívánják előmozdítani, hogy az európai polgárok, illetve az uniós országok lakosai "olyan tudásra tegyenek szert, ami képessé teszi őket arra, hogy eligazodjanak az egyre nyitottabb és egyre összetettebb környezetben". Egyúttal tudatosítani akarják mindenkiben az európai közügyek intézésében való tevékeny civil részvétel fontosságát, és azt, hogy e részvételnek "a világ iránti nyitottságon, a kulturális sokféleség tiszteletben tartásán, egyúttal pedig a közös értékeken kell nyugodnia".

A gyakorlatban az unió részéről mindez tízmillió eurót jelent, amelyből mind az európai szervezésű rendezvényeket - nagyobb fesztiválokat, sporteseményeket -, mind pedig az "erős európai dimenziójú" nemzeti rendezvényeket finanszírozzák. A szervezők az eseménysorozattal főképp a fiatalokat kívánják megnyerni a kultúrák közötti nyitott párbeszéd ügyének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását