2024. május 2. - Zsigmond

33 millió forint a kórháznak

A leukémiás gyermekek gyógyításához nélkülözhetetlen készüléket vásárol a Heim Pál Gyermekkórház a kiemelten közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványtól csütörtökön kapott 33 millió forintból.
2008. január 10. csütörtök 14:50 - Hírextra

Az 1908-ban alapított Heim Pál Gyermekkórház a közép-magyarországi régió gyermekgyógyászati centrumaként az ország legtöbb gyermeket ellátó intézménye. Közép-európai viszonylatban is a legnagyobb gyermekkórháznak számít. Évente 15-18 ezer fekvő és több mint félmillió járóbeteget lát el, a régió gyermeklakosságának mintegy 80 százalékát. Az országban csak ebben az intézményben található gyermektoxikológia és gyermekbőrgyógyászat, valamint ez a létesítmény rendelkezik a legnagyobb gyermekszemészeti és gyermekonkológiai osztállyal is - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója.

A gyermekkórházat hosszú ideje támogatja az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, de ilyen nagy összeggel most először tudott segíteni. Fodor Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a jelentős összeg a sok támogatónak köszönhető, magánszemélyeknek és cégeknek, közülük többen rendszeres adományozók.

A 33 millió forintból életmentő onkológiai folyadékkromatográfiás berendezést vásárol a gyermekkórház.

A leukémiás gyermekek gyógyításakor az immunrendszert agresszív kemoterápiás kezeléseknek vetik alá, azonban a kezelés során használt erős sejtmérgek toxikus hatásukat nemcsak a daganatos sejtekre fejtik ki, hanem a szervezetet felépítő más sejteket is károsíthatnak. A készülék biztosítja, hogy a vérben jelenlévő gyógyszerek szérumszintje olyan optimális tartományban mozogjon, amely eléri a megfelelő hatékonysági szintet, de még nem okoz mérgező, toxikus hatást - mondta Fekete Ferenc, az onkológiai osztály osztályvezető főorvosa.

Magyarországon jelenleg mintegy 1500-2000 gyermek küzd daganatos betegséggel. A hosszú kórházi tartózkodás a gyermekeknek és családjuknak is súlyos megterhelést jelent. Az évekig is elhúzódó kezelés sok esetben erős fájdalmakkal, kellemetlenségekkel jár együtt és kitartást, türelmet igényel. A tumoros beteg gyermekek ténylegesen gyógyultnak a teljes tünetmentességtől számított öt év elteltével tekinthetők, de ezt követően is folyamatos gondozásra van szükségük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását