2024. március 29. - Auguszta

Megfagyott az ősember

Fagyhalál végezhetett a legutolsó jégkorszak során a neandervölgyiekkel, mivel a gyors éghajlatváltozás váratlanul érte őket, s nem rendelkeztek megfelelő eszközökkel, hogy meleg ruházatot készítsenek maguknak - állítja egy ausztrál kutató.
2008. január 9. szerda 06:59 - Hírextra

Ian Gilligan, az Ausztrál Nemzeti Egyetem posztgraduális tanulmányait végző kutatója szerint, aki elméletét a World Archaeology című régészeti szaklap legújabb számában publikálja, mire a neandervölgyiek "kifejlesztették" a varráshoz szükséges eszközöket, már túl késő volt - olvasható a Discovery Channel honlapján.

A neandervölgyi ősember kihalása 35-30 ezer évvel ezelőtt kezdődött, s helyüket a modern ember, a Homo sapiens foglalta el. Korábbi tanulmányok szerint a neandervölgyi emberek kihalásának az lehetett az oka, hogy a Homo sapiens képviselői jobb vadászfegyverekkel rendelkeztek, így több élelmet zsákmányolhattak, ami a hidegben jobb túlélési esélyeket biztosított számukra.

Ian Gilligan azonban kétségbe vonja, hogy a vadászeszközök tökéletesítése a modern embernek ily fontos előnyt jelentett a túlélésben a neandervölgyiekkel szemben.

Mint rámutat, a neandervölgyiek eleve kiváló vadászok voltak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy több mint százezer éven át fennmaradtak Európában és Eurázsiában. A Homo sapiens előnyét a neandervölgyi ősemberrel szemben nem a vadászfegyverek, hanem a varróeszközök jelentették, amelyek segítségével meleg ruhát készíthettek.

A modern ember által kifejlesztett létfontosságú eszközök között kőpengék, csonthegyek, valamint varrótűk szerepeltek, amelyek segítségével szétvághatta, majd megfelelő módon összevarrhatta az állatbőröket, többrétegű ruházatot és alsóneműt készítve magának.

"Ezeknek az eszközöknek semmi közük sincs a vadászathoz, annál több viszont a ruházathoz. Ezek szükségesek a szabáshoz, a testre szabott komplett ruházat elkészítéséhez" - vélekedik az ausztrál kutató.

A Homo sapiens sokkal érzékenyebb volt ugyanis a hidegre, mint a neandervölgyi ősember, így a varróeszközöket mintegy 90 ezer éve, jóval a jégkorszak "csúcspontja" előtt fejlesztette ki, hogy kibírja Afrika hidegebb vidékieknek hűvösebb klímáját.

"Ennek köszönhetően jó előre alkalmazkodtak a jégkorszak legkeményebb időszakához" - mutatott rá Ian Gilligan, hozzátéve, hogy a neandervölgyiek jobban bírták a hideget.

Így a jégkorszakot megelőzően igen jól érezték magukat a semminél alig többet jelentő lazán magukra tekert állatbőrökben. Nem volt szükségük komplett ruházatra, így a jégkorszak csúcspontján hirtelen beköszöntött fagy sokként érte őket.

Az ausztrál kutató szerint a jégkorszaki maximumhoz vezető periódusban szokatlanul hirtelen beköszöntő és jelentős globális hőmérsékletingadozások voltak, amelyek rövid időszakonként követték egymást.

"Mintha ki-be kapcsolták volna +fűtést+" - mutatott rá.

Magyarázata szerint rövid idő alatt az átlagos hőmérséklet akár 10 Celsius fokkal is emelkedhetett, "felfűtve" egy hamarosan szuperhideggé váló területet. A neandervölgyi ősember képtelen volt ruházkodásban alkalmazkodni ezekhez a gyors éghajlati változásokhoz.

Ugyanakkor leletek tanúsága szerint Franciaország területén a neandervölgyiek kifejlesztettek kezdeteges varróeszközöket, ám ez már nem segíthetett rajtuk.

"Egyetlen nap alatt nem található fel a komplett, többrétegű ruházat" - hangsúlyozta Ian Gilligan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását