2024. május 3. - Tímea, Irma

Felújítják Gustav Klimt műtermét

Gustav Klimt osztrák festőművész (1862-1918) utolsó lakhelyét Heitzingben - Bécs központjától hét kilométerre nyugatra - eredeti módon felújítják, és 2009-ben átadják a közönségnek. A Feldmühlgasse 11. alatti, gyümölcsfákkal teli kertes házban élt és fest
2008. január 9. szerda 07:19 - Hírextra

Az osztrák állam és a bécsi Belvedere Galéria - amely a legnagyobb Klimt-gyűjtemény tulajdonosa - azt tervezi, hogy lebontja a ház 90 százalékát, s csak azt a hatalmas ablakos régi épületrészt restaurálja, amelyben a művész dolgozott. A ház körül rózsakert volt, amelyet a festő gondosan ápolt. Állítólag ma is él az a két bokor rózsa, amelyet még ő ültetett, s 1912-ben a Gyümölcsöskert rózsákkal című festményén megörökített.

A heitzingi stúdió - visszaemlékezések szerint - a bohém élet színtere is volt, barátok, barátnők, művészek, modellek jártak hozzá. Gustav Klimt nagy "nőfaló" hírében állt, állítólag 16 gyermeke született.

Barátjának, Egon Schiele festőművésznek (1890-1918) az volt a vágya és járt is utána, hogy a házat eredeti állapotában őrizzék meg, és a műteremben minden úgy maradjon, ahogy azt Klimt hagyta.
Schielét 1918 októberében elvitte a spanyolnátha, így a házat 1923-ban eladták, a beköltözők emeletet építettek rá, a II. világháborúban a nácik vették birtokba, 1948-ban a háború előtti tulajdonos visszakapta az épületet, majd hat évre rá az osztrák állam tette rá a kezét. Általános iskolát működtettek benne, sőt hozzátoldottak egy részt.

Az iskola a 80-as évek végén kiköltözött az egykori Klimt-műteremből, de szerencsére nem rombolták le az épületet. A rekonstrukció során csak a toldalékokat bontják le, az eredeti, négyszobás épületet meghagyják és Klimt eredeti bútoraival rendezik majd be.

Odavisznek egy nagy könyvszekrényt és egy ülőgarnitúrát, amelyet Josef Hoffmann, a Wiener Werksta:tte híres tervezője alkotott Klimt kívánsága szerint. Egy textilműhely a jövendő Klimt múzeumnak szőnyeget sző Josef Hoffmann stílusjegyeivel. Egy japán gyűjtő kollekciójából olyan japán nyomatokat és afrikai szobrokat ad a stúdiónak, amelyek eredetileg Klimtéi voltak.

A heitzingi házba költözik a Klimt-archívum is a Belvedere Galériából - olvasható a The Art Newspaper című lap internetes kiadásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását