2024. április 20. - Tivadar

Addig nyilvános az ülés, amíg nem vitatkoznak

Olyan mértékig nyilvános az Országos Választási Bizottság ülése, amilyen mértékig az nem zavarja a normális munkát - mondta Szigeti Péter, a testület elnöke; a grémium vezetője azt követően nyilatkozott, hogy előző este zárt ülés elrendelésére kényszerült
2008. január 9. szerda 13:02 - Hírextra
Az OVB elnöke megemlítette, hogy az elmúlt két évben kétszer történt hasonló eset. Szigeti Péter szerint ennek ellenére nem kell "dramatizálni" a történteket, ám a hasonló esetekben is határozottan kell fellépni.

Mint mondta, az ő feladata, hogy biztosítsa a megfelelő rendet az üléseken. "Ez egy hatósági tevékenység és a bizottságot megilleti a hivatalos személyek védelme, így ha veszélybe kerül a munka rendje, akkor kérhetem a köztársasági őrezred segítségét" - fűzte hozzá. Utalt arra, hogy a kormányőrség biztosítja az OVB rendezvényeit.

Szigeti Péter elmondta, hogy a testületnek nincs "írott ügyrendje", viszont "18 éves gyakorlata van". Közölte, a nyilvánosságnak fizikai korlátai vannak, így annyian vehetnek részt az ülésen hallgatóként, ahányan a teremben elférnek, úgy, hogy nem zavarják a testület munkáját.
Utalt arra, hogy a választási eljárás minden mozzanatának nyilvánosnak kell lennie. Az OVB az egyetlen állami szerv, amelynek munkája minden tekintetben nyilvános - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) Roosevelt téri épületében tartják az ülések többségét, és nem a korábbi helyszínen, a Duna Palotában, Szigeti Péter azt mondta, ez "költségtakarékosabb megoldás".

Megjegyezte ugyanakkor, hogy "alkalmasabb a Duna Palota", de az ottani nagyobb teremre csak ritkán van szükség. (Az OVB korábban a Duna Palotában tartotta üléseit, ám miután az intézmény már nem a Belügyminisztériumhoz, illetve annak jogutódjához, az önkormányzati minisztériumhoz tartozik, a helyiséghasználatért már díjat kell fizetni.)

A Duna Palotában a testületnek két, egybenyitható helyiség állt rendelkezésére; az egyikben az OVB ülésezett, míg a másikban felállított széksorokból a hallgatóság követhette a történteket. Az OVB általában a minisztérium Roosevelt téri épületének egyik tanácstermében ülésezik; itt a testületi tagok mögött közvetlenül felállított székeken ülhetnek az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását