2024. március 29. - Auguszta

Nők hatoltak be a szerzetesi köztársaságba

Egy 1045 óta érvényben lévő tilalmat a szó szoros értelmében lábbal tiporva kedden mintegy ötszáz tüntető közé vegyülve nők is behatoltak a görögországi Áthosz hegyén lévő, autonóm jogállású ortodox "szerzetesi köztársaság" területére, hogy így tiltakozza
2008. január 8. kedd 20:50 - Hírextra

A jogvita 8300 hektárnyi erdőség és mező birtoklására vonatkozóan alakult ki a különleges jogállású, a kérdéses területre adót kivető kolostori köztársaság és öt szomszédos falu között.

Kiriaki Malama, a tüntető nők szóvivője elmondta, hogy elsősorban jelképesnek szánták akciójukat, amelynek során a szent hegyen több méter mélységben behatoltak a papi köztársaság területére, megszegve ezzel azt az 1045 óta érvényben lévő tilalmat, amelynek értelmében a térségbe sem nő, sem nőstény állat nem teheti lábát.

A kivezényelt rendőrség a továbbiakban visszaszorította a tüntetőket. Hat nő ellen eljárás indulhat azzal a váddal, hogy megszegték a rájuk vonatkozó, abaton nevű tilalmat.

Görögországban több feminista mozgalom emelte már fel szavát a múltban is az abaton ellen, amelynek értelmében a gyengébb nem tagjai két hónaptól akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, ha megszegik az ortodoxok belépési tilalmat.

2002-ben és 2003-ben az Európai Parlament is felszólította Görögországot a középkori szabályozás megszüntetésére - eredménytelenül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását