2024. május 2. - Zsigmond

Romániából szeretettel

A nemzeti kisebbségek általában, így a romániai magyarság is szellemi gazdagság forrását jelentik Románia számára, amit értékesíteni kell - írta március 15-i köszöntő üzenetében Emil Boc román miniszterelnök.
2011. március 15. kedd 16:46 - HírExtra
Boc szerint a román-magyar kapcsolatoknak az elmúlt években való megerősítése bölcsességről, nyitottságról tanúskodik, és az idén is románok és magyarok együtt fejezik ki közös óhajukat, hogy egyetértésben építsék az európai jövőt.

Rámutatott: a romániai magyarok politikai képviselőik révén hozzájárultak az elmúlt időszakban Románia alapjaiban történő megreformálásához, és meghatározó szerepük volt azokban a reformokban, amelyek megmentették Romániát a gazdasági csődtől.

A kormányfő szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megbízható és komoly partnerként járult hozzá romániai szerkezeti reformok elfogadásához és végrehajtásához. "Román és magyar miniszterek közös asztalnál határoztak a román állami költségvetés egyensúlyba hozásáról és az ország modernizálásáról" - írta Boc, aki nagyra értékeli, hogy az RMDSZ az adott szavát mindig betartotta.

A miniszterelnök szerint Románia példát mutatott Európában a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén, mind az állami döntéshozatali intézményekben a nemzeti kisebbségek politikusainak való részvétele, mind a kisebbségek önazonosságának védelme érdekében biztosított törvényes keret révén.

Boc felidézte a román kormány erőfeszítéseit, hogy folytassa a decentralizációt, valamint alkalmazza az idén hatályba lépett oktatási törvényt, amely számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára. A romániai magyarság mellett Boc üzenetében a Magyar Köztársaságot is köszönti, és kijelenti, hogy a két országot nem csak a történelmi múlt, hanem a közös európai jövő is összeköti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását