2024. május 5. - Györgyi

Bocsánatkérés a rabszolgaságért

New Jersey az első északi állam, amely határozatilag bocsánatot kért a rabszolgatartásért.Az állam képviselőháza 59-8 arányban, szenátusa pedig 29-2 arányban szavazta meg a határozatot hétfőn.
2008. január 8. kedd 17:55 - Hírextra

A határozat szerint New Jerseyben volt az egyik legnagyobb rabszolgapopuláció az északi gyarmatok közül, és északnyugaton ez az állam volt az utolsó, amely hivatalosan eltörölte az embertelen intézményt. Ez végül 1846-ban megtörtént, ám a rabszolgaság alkotmányos betiltását csak 1866-ban ismerte el New Jersey, egy hónappal azután, hogy a törvény szövetségi hatályba lépett.
A néhány ellenző szerint a bocsánatkérés üres gesztus csupán, ám a helyeslők szerint az "emberi tisztesség efféle gesztusa, akár egy vagy több nemzedékkel később kerül rá sor, sosem időpocsékolás" - mint az egyik képviselő, William Payne fogalmazott.

Payne szerint a bocsánatkérés némi vigaszt jelenthet a fekete lakosoknak, akik New Jersey 8,7 milliós lakosságának 14,5 százalékát teszik ki. "A bocsánatkérés nem az elhunyt rabszolgáknak szól, hanem a leszármazottaiknak, továbbá minden történelmi kornak és az egész emberiségnek" - hangsúlyozta Payne.

Alabama, Maryland, Észak-Karolina és Virginia csupán bocsánatkérési nyilatkozatot adott ki az egykori rabszolgaság miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását