2024. május 4. - Mónika, Flórián

Új jogok a fogyasztóknak

"Az árampiaci liberalizáció kötelező európai előírás, amelynek teljesítési határideje az uniós jogszabály szerint 2007. június 1-e volt. A magyar kormány ugyanakkor elérte, hogy a lakosság és gazdaság teherbíró képességére és átalakulási lehetőségeire tek
2008. január 7. hétfő 17:27 - Hírextra
A szocialista képviselő hangsúlyozta, a kormány az európai jogszabályban rejlő valamennyi lehetőséget kihasználja, hogy enyhítse a lakossági fogyasztókra háruló, megkerülhetetlen terheket. Külön siker, hogy Magyarország éppen akkor tudott könnyítéseket kiharcolni, amikor az Európai Bizottság tizenhat másik EU tagállammal szemben indított kötelezettségszegési eljárást ugyanezen európai jogszabály nem megfelelő vagy hiányos végrehajtása miatt.

"Az energiaárak emelkedése nyilván mindig kedvezőtlen fejlemény, éppen ezért nem volt és sosem lesz alkalmas pillanat a piacnyitásra, kényszer viszont annál inkább. Álságos dolog lenne azt sugallni, hogy az energiaárak emelkedése a liberalizáció következménye. Ez egy mindenkire érvényes trend, amelynek oka a világszerte tapasztalható energiahiány. Az energia beszerzési árát valakinek minden esetben meg kell fizetnie, ha másnak nem, hát végső soron az adófizető lakosságnak. Ha drágább az energiát beszállítani és előállítani, mint amennyiért a piacon el lehet adni, akkor abból tartós hiány keletkezik, amely távlatilag veszélybe sodorhatja az egész ország energiaellátását. A piacnyitás esélyt ad arra, hogy ezt a folyamatot még időben megállítsuk, máskülönben a következmények sokkal súlyosabbak és drágábbak lesznek mindenki számára" - fejtette ki Herczog Edit.

Az energiafogyasztóknak az az érdekük, hogy tudják, pontosan miért és mennyit fizetnek, ha pedig elégedetlenek a szolgáltatással, akkor lehetőséget kell kapniuk arra, hogy más szolgáltatóhoz forduljanak vagy igényeikhez jobban igazodó tarifacsomagot válasszanak. A piacnyitás legfőbb célja éppen ez, a fogyasztóközpontú verseny kialakítása - hangsúlyozta a szocialista politikus. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság a piacnyitás pillanatára időzítette az Európai Parlament által követelt európai energiafogyasztók jogait szavatoló charta megalkotását.

"A politika dolga nem az ijesztgetés, különösen nem a tényleges eredmények félremagyarázása, hanem a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása" - hívta fel a figyelmet Herczog Edit szocialista EP-képviselő Fónagy Sándor nyilatkozatára reagálva.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását