2024. május 3. - Tímea, Irma

Ötéves kora óta politizál

Bjama O,Brien New Hampshire-i tinédzser ötéves kora óta jár politikai rendezvényekre, ám saját bevallása szerint két évébe tellett, mire elkezdte érteni, hogy mire is megy ki a játék.
2008. január 7. hétfő 11:28 - Hírextra

"Kezdetben gyűlöltem ezeket a rendezvényeket, de mára már megszerettem" - mondta a 14 éves Bjama O,Brien, aki anyja és 6 éves huga, Abigail társaságában találkozott szülővárosában, Derryben a republikánusok egyik potenciális elnökjelöltjével, John McCain arizonai szenátorral.
"Eleinte főleg a sütemények és egyéb nassolnivalók vonzottak, de sok időt töltöttem azzal, hogy meghallgattam, ki mit mond és lassacskán kezdtem eligazodni a dolgokban. Igazán a történéseket csak hétévesen értettem meg" - mondta.

Jelenleg Bjama O,Brien kialakult véleménnyel rendelkezik, amelyet a lány bevallása szerint csak részben befolyásolt anyja politikai meggyőződése. A tinédzser szerint John McCain nem elég kemény, ami az illegális bevándorlást illeti, az abortusz pedig "a gyilkosságnál is rosszabb".
Iowa és New Hampshire hagyományosan az első két szövetségi állam, ahol a novemberi elnökválasztás nyitányaként megmérkőznek a reménybeli jelöltek: az előbbiben az előválasztás csütörtökön volt, az utóbbiban pedig kedden lesz.

A gyerekek ugyan nem voksolnak, ám minden valamirevaló politikus ismeri egy bájos kisdeddel készült fénykép értékét. New Hampshire-ben a jelek szerint sok szülő elkötelezetten igyekszik idejekorán megismertetni gyermekeit a politikával.

A 11 éves John Kelly, aki egy New Hamphire-i vacsorán véletlenül találkozott John McCainnel, folyékonyan beszél a középosztály nagyobb támogatásának szükségességéről, és arról, hogy volt kormányzóként hányszor emelte az adókat a republikánusok szépreményű jelöltje, Mitt Romney.
"A leglényegesebb, hogy az emberek kiálljanak a középosztály mellett, mivel az utóbbi néhány évben minden az elit érdekében történt" - vélekedett a fiú, hozzátéve, hogy személy szerint ellenzi az iraki háborút. Szerinte szükség lenne olyan törvényekre, amelyek a gépkocsik hatékonyabb üzemanyag-felhasználását írnák elő.

A 8 éves Thomas Perkins hóviharban érkezett a New Hampshire-i városi díszteremben tartott rendezvényre. A kisfiú anyja súgása ellenére sem tudta felidézni, hogy legutóbb mely politikus látogatott az iskolájába. "Nem akarom, hogy felnőttként ne értse: van szavunk. Azt akarom, hogy tudja: az emberek voksolnak és ezzel kinyilvánítják az akaratukat" - hangsúlyozta Thomas édesanyja, Sandra.

A New Hampshire-i gyerekeknek kijut a politikából, ez azonban eltörpül a Demokrata Párt egyik potenciális jelöltjének, John Edwards gyermekeinek - a 9 éves Jack és a 7 éves Emma-Caire - szereplése mellett.

A gyerekeket állítólag senki sem presszionálja, hogy részt vállaljanak apjuk kampányában, azonban fontos részét képezik annak a történetnek, amelyet Edwards hallattatni szeretne a választókkal, bemutatva, hogy a problémák, feleségének, Elizabeth-nek a rákkal vívott küzdelme ellenére mily szoros a családi összefogást.

Edwards gyermekei, amikor megjelennek egy-egy rendezvényen, a bevezető alatt csöndben üldögélnek a színpadon, majd a kampánybuszba vonulnak vissza. A legutóbbi kampányrendezvényen az Iowa állambeli Aimesben Elizabeth megkérdezte kisfiát, Jack-et, hogy akar-e szólni az összegyűltekhez, majd átadta a mikrofont, de a gyermek néma maradt.
A demokrata Barack Obama két lánya, a 9 éves Malia é a 6 éves Sasha ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, de csatlakoztak apjukhoz újévkor az Iowa-beli Des Moines-ben tartott kampánymegmozduláson. A kislányok feszengtek az emelvényen, miközben apjuk 750 támogatója lelkesen tapsolt és integetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását