2024. április 23. - Béla

Megújul a Kultúrház

A kultúra friss érdekességei iránt érdeklődő tévénézők már bizonyára jó ideje fölfedezték maguknak az esténként rendszeresen jelentkező programot, a Kultúrház-at. Erdős Gábor volt a műsor ötletgazdája, aki három év óta áll a szerkesztőség élén. Most megúj
2008. január 7. hétfő 09:15 - Hírextra

- A naponta adásba kerülő műsorunknak, amely eddig az Este című politikai műsor után volt látható, átszabjuk a szerkezetét és a koncepcióját. Minden nap egy ismert ember lesz a vendégünk - vezeti be mondandóját Erdős Gábor. - A meghívás apropója elsődlegesen nem az, hogy mitől lett híres, s hogy mit tett le már eddig is az asztalra. Azt már tudjuk. Most arról érdeklődünk, hogy mi a véleménye mindarról, ami a környezetünkben, különösen a művészeti életben zajlik. Vagyis, elsősorban nem a kérdezett munkásságára vagyunk kíváncsiak - arra is, természetesen azt is megmutatjuk -, de inkább arra, hogyan is él, hogyan mozog abban a közegben, amit mi kulturális életnek hívunk. Bemutatjuk hogyan tölti a szabad idejét, mi az, ami kikapcsolja, mi az, ami lelki erőt ad számára.

Ezt dokumentáljuk. Ha például Bereményi Géza azt mondta, hogy ő a Rudasban, a gőzben szeret ülni, az jelenti számára a felüdülést, akkor oda is elkísértük. Ha Makk Károly a Fény utcai piacra jár szívesen bevásárolni, beszélgetni, egy pofa sört meginni, azután meg ebédet főzni, akkor azt mutattuk be. De elmondhatta azt is, mi a véleménye arról a nagyszerű kezdeményezésről, hogy digitalizálják a Szépművészeti Múzeum állományát és fölteszik az internetre. Mi pedig, kultúrházasok, a nézőknek megmutattuk, hogy milyen eszközökkel fotografálják például a szobafalnyi műveket. Úgy gondoljuk, hogy ez izgalmas lehet.

- Egy ilyen műsor összeállítása sokkal több munkát igényel, mint az eddig volt beszélgetősé. Több munkatárssal dolgoznak az idén?

- Ugyanaz a tizenkilenc ember készíti továbbra is a programokat, mint tette eddig. Megpróbáljuk minél jobban beosztani az erőinket. Jelentősen átalakul tehát a műsor, de úgy gondoljuk, hogy ez olyan forma, amely még érdekesebbé teszi mindazt, amit kínálunk - bizakodik a szerkesztőség vezetője.

- Nézőként nagyon örülünk a sokféleségnek, de egy-egy téma bemutatása talán több időt igényelne. Tudjuk, ez már más jellegű műsort kíván.

- Igaza van. A legnagyobb gondunk mégis az, hogy bár nagyon gazdag a kulturális élet, s annyi minden történik ebben az országban, értékes kezdeményezések, programok tehetséges emberekkel, ezek egy részéről mi, polgárok - nyilvánosság híján -, nem értesülhetünk. A közvetlen környezet esetleg tud róla, de nem kerül bele a médiába. Így a szélesebb közönség nagyszerű dolgokról sem szerezhet mindig tudomást. Ezért gondoltunk arra, hogy egy fórumot teremtünk a világhálón, vagyis olyan helyen, amelyet mindenki elérhet. Ennek Nagyistók Tibor kollégám a gazdája.

A http://kultvideo.freevlog.hu/help , amelyet már le lehet tölteni, az új M2 designnel indul január 21-én. Ez azt jelenti: mindenkinek, akinek mondandója van, közvetítő lánc nélkül eljuttathatja hozzánk. Mi ezek közül azokból állítjuk össze majd a műsorokat, amelyek a szélesebb nyilvánosság számára érdekesek lehetnek. Az adások helyszíne is megújul. Egy virtuális stúdióban készülnek ezentúl az adásaink. Az így összeállított képi világ mozgalmasabb minden építettnél.

A számítógépes háttér segítségével vendégeink köré bármilyen környezetet bejátszhatunk. A szélesebb nyilvánossághoz pedig az is hozzá tartozik, hogy rendszeressé tesszük a vidéki jelentkezéseket. Ezentúl a műsorok nem csupán a budapesti helyszínen készülnek. Minden héten más-más vidéki stúdiót keresünk fel, s előbb-utóbb bejárjuk az országot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását