2024. április 18. - Andrea, Ilma

Átadták a díjakat

A hazai és külföldi kisebbségek oktatásában, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásában és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben kiemelkedő tevékenységük elismeréseként hárman vehették át a Solt Ottília-díjat Arató Gergelytől, az Oktatási és Kul
2008. január 7. hétfő 15:07 - Hírextra

Az idén Király Ferencné, a vizsolyi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola tanára, munkaközösség-vezetője, Lőrincz Csabáné, az encsi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagiskola vezetője, valamint Petőné Mérai Julianna, a salgótarjáni Petőfi Sándor Tagiskola tanítója, közoktatási szakértője részesült elismerésben.
Király Ferencné a sokszorosan elmaradott, hátrányos helyzetű vidéken, Vizsolyban végez pedagógiai munkát, ahol a helyi, Rákóczi Zsigmond Általános Iskolába járó 188 tanuló közül 129 halmozottan hátrányos helyzetű. A magyar nyelv és irodalom és cigány népismeret tantárgyakon keresztül Király Ferencné a toleranciára és helytállásra tanítja a gyermekeket.

Lőrincz Csabáné 38 éve pedagógus, hátrányos helyzetű közösségekben több mint két évtizede dolgozik tanárként. 1993-tól az encsi Petőfi Sándor Általános Iskola fügödi tagiskolájának nevelője, majd 1996-tól a tagiskola vezetője. A településrészen működik Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik leghátrányosabb helyzetű iskolája. Lőricz Csabáné részt vállal a családi szocializációs folyamatokban is, amelyet példaértékűen valósít meg.

Petőné Mérai Julianna 1985-ben került a Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol olyan fejlesztő munkában vállalt aktív szerepet, amelyben vezető alapelv a gyermekek együttnevelése. Részt vett továbbá a fejlesztési munka elméleti megalapozásában és a gyakorlatban való beindításban is. Jelenleg első osztályban tanít magyart és természetismeretet. Legutóbb megjelent tanítási kézikönyve multikulturális elemeivel az integrációra helyezi a hangsúlyt. Az esélyteremtő oktatási segítve, mintegy 15 éve szakértői, szaktanácsadói tevékenységet is végez.

Solt Ottília szociológus 1997-ben hunyt el. Tanulmányait az ELTE BTK magyar-filozófia szakán végezte. 1967-től 1972-ig a gazdaságkutató Intézet szociológusa. 1972-től 1974-ig az MTA Szociológiai, illetve a Történettudományi Intézet szerződéses szociológiai kutatója. 1989-től az ELTE Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa volt. Kutatási területe 1970-től a magyarországi szegénység, a cigányság, a gyerekek viszonyai, iskolai beilleszkedésük, teljesítményük volt.

Emlékére 1997-ben alapította az akkori művelődési és közoktatási miniszter a "Pro humanitate et libertate in memoriam Solt Ottília" kitüntető címet, amit az oktatási miniszter rendeletével 2003-ban nevezett el Solt Ottília-díjnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását