2024. április 27. - Zita

A lövőhal gyorstüzelője

Német kutatók tárták fel a Science című szaklapban a rejtélyt, hogy "agyilag" hogyan sikerül a lövőhalnak a zsákmányát egy célzott vízsugárral "lelőnie". A kutatás során egy elképesztően hatékony idegi hálózatra bukkantak, amely lehetővé teszi a halak vil
2008. január 7. hétfő 08:29 - Hírextra

A lövőhal (Toxotes chatareus) arról ismeretes, hogy a szájából kilövellt magasnyomású vízsugárral vadássza le a rovarokat a levegőből. A vízbe hullott rovar ezután könnyű zsákmány. A folyamat azonban jóval összetettebb, mint amilyennek hangzik, ugyanis a halak gyakran még négyméteres távolságból is eltalálják zsákmányukat. Ezen kívül még számításba kell venniük a rovar becsapódási helyét és a konkurenciát is - ugyanis a leggyorsabb halé lesz a finom falat. Még ha a zsákmány kiszámolt becsapódási helye manipuláció következtében meg is változik, akkor is villámgyorsan, másodpercek alatt reagálnak a lövőhalak.

Az Erlangen-Nürnberg-i Egyetem kutatói, Thomas Schlegel és Stefan Schuster kísérletek sorozatának segítségével kitalálták, hogy ezekhez a gyors számításokhoz nem szükségeltetik az idegsejtek különösebben nagy hálózata. Sőt, a legrövidebb döntési út akár hat neuronon keresztül is lefuthat. Az első számítások már valószínűleg a hal ideghártyáján bekövetkeznek - vélik a biológusok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását