2024. március 29. - Auguszta

Húsz éve halott Reich Károly

Húsz éve, 1988. január 7-én halt meg Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész, a második világháború utáni magyar képzőművészet egyik legismertebb, legnépszerűbb, nemzetközileg is kiemelkedő alkotója.
2008. január 5. szombat 16:44 - Hírextra

A balatonszemesi szegény bognárcsalád 1922. augusztus 7-én született fia Karádon lett kereskedőtanuló a Hangya szövetkezetnél. Innen került Budapestre, a Hangya-központ reklám- és dekorációs osztályára, s a cégvezető íratta be az Iparművészeti Főiskolára. Miután nem volt érettségije, rendkívüli tanulónak vették fel, s párhuzamosan tette le a polgári iskolai vizsgákat, illetve végezte a főiskolát. 1948-ban diplomázott Konecsni György és Hincz Gyula tanítványaként, de már nem ment vissza a Hangyához: a művészetnek és a művészetből élt.

1950 óta vett részt kiállításokon, első önálló tárlatát 1964-ben rendezte. Osztatlan elismerést váltott ki a valóság elemeiből, a messze földön híres somogyi népművészetnek és gyermekkora gazdag élményvilágának tiszta forrásából merítő, finom művű képi világa, amely magába olvasztotta a huszadik század nagy mesterei (Picasso, Chagall) által továbbfejlesztett modern klasszicitást is.

Reich Károly a magyar gyermekkönyv-művészet nagy újítója volt. A mesékhez, ifjúsági regényekhez, gyermekversekhez készített munkáinak legfőbb jellemzői a könnyed, tiszta vonalak, a sajátosan egyéni forma- és színvilág, valamint - a téma függvényében - a jóízű humor. Több mint háromszáz kötetet illusztrált tus-, ceruza- vagy krétarajzokkal, vízfestményekkel, pasztell- vagy temperaképekkel, nemzedékek vizuális kultúráját, ízlését és képzeletvilágát formálta. Nemecsek Ernő és a többi Pál utcai fiú, Nyilas Misi és társai, Kormos István Vackor mackója, Benedek Elek mondáinak, Rémusz bácsi meséinek alakjai, Fekete István Téli berekjének szereplői mind azt az arcot viselik az olvasók emlékezetében, amilyenre Reich Károly képzelete alkotta őket.

Az idősebb korosztályokat megajándékozta Balassi Bálint, Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, József Attila, Devecseri Gábor, a világirodalom nagyjai közül Ovidius, Shakespeare, Hauptmann, Krleza és mások műveihez készített illusztrációival. Mitológiai témájú grafikái az antik görög-római szépségideál képekben elénk táruló csodálatos reinkarnációi. "...én még ott tartok, hogy nem kell túl sokat kívánni a művészettől. Csak annyit, hogy a szemlélőnek szerezzen egy kis örömöt" - vallotta.
Az egyszerű, könnyed és hajlékony vonalvezetés, a költőien finom és könnyen érthető ábrázolásmód jellemezte művészetét, humanizmusa hatotta át önálló képgrafikáit és illusztrációit. Pár esztendővel halála előtt kisplasztikákat is mintázott, első ilyen tárlatát 1987 decemberében rendezték. Súlyos betegsége miatt ezen már nem vehetett részt: 1988. január 7-én elhunyt Budapesten.

1954-ben és 1956-ban Munkácsy-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, megkapta az Érdemes, valamint a Kiváló Művész címet is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását