2024. április 19. - Emma

Portréfilmek emigráns magyarokról

Az aventinusi tündér címmel Szőnyi Zsuzsáról készült portréfilmet és az Egy eredendő bűnös vallomásai című John Lukacs-riportfilmet jelentette meg egy DVD-n a Pelagi Film; a Rómába emigrált újságírót és az Amerikába kivándorolt történészt bemutató kiadván
2007. december 8. szombat 11:35 - Hírextra

"Két magyar emigráns életútját és gondolatait ismerhetjük meg Muszatics Péter filmjeiből. Véletlen egybeesés, hogy mindketten 1924-ben születtek, kevésbé véletlenszerű azonban az, hogy mindketten képesek voltak kitörni a körülmények - a történelem - szorításából, és pozitív válaszokat adtak az őket ért kihívásokra. Derűs, erős és érdekes személyiségük megérinti a nézőt, ugyanakkor elgondolkodtatja a XX. századi történelemről" - írják a kiadványról szóló ismertetőben.

A "Szőnyi Zsuzsa és John Lukacs - 2 portré 1 lemez" című DVD több, mint két és fél órányi anyagot tartalmaz, a filmek mellett korábbi interjúkat és a kész alkotásokból végül kimaradt jelenteket is közreadja.

Szőnyi Zsuzsát, a festő Szőnyi István lányát, Rónay György író nevezte az aventinusi tündérnek. Az újságíró férjével, Triznya Mátyással 1949-ben emigrált Rómába. Legendás irodalmi szalonjuk, a Triznya-kocsma évtizedeken át volt magyar művészek - többek között Pilinszky János, Huszárik Zoltán, Weöres Sándor, Kerényi Károly - találkozóhelye, de Szőnyi Zsuzsát barátság fűzte a rejtőzködő Márai Sándorhoz és Cs. Szabó Lászlóhoz is.

A portréfilmből egy örökifjú hölgy magával ragadó életútját ismerhetjük meg - írják Muszatics Péter rendező alkotásáról.

Szintén Muszatics Péter munkája a John Lukaccsal készült riportfilm, amelyben a történész nyolcvan év élettapasztalatával és bölcsességével beszél történelmi tudatról, eszmék változásáról, a múlthoz való viszonyulásról - olvasható az összegzésben.

John Lukacs, azaz Lukács János, történész 1946-ban ment Amerikába. Pályafutása során a legrangosabb amerikai egyetemek, többek között a Columbia, a Pennsylvania és a Princeton professzora volt, de nem vesztette el kapcsolatát szülőhazájával sem.

Több művében dolgozta fel a közelmúlt és a korábbi korok történéseit. Az Európa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Az európai világháború 1939-41, Az Egyesült Államok rövid története című könyve, A XX. század és az újkor vége című történelmi esszéje, valamint a Budapest 1900 című műve - emlékeztet a kiadó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását