2024. április 23. - Béla

Új üzemanyag-szabvány az olimpiára

Szigorúbb üzemanyag-szabvány bevezetésével készülnek a kínai fővárosban az augusztusban megrendezésre kerülő ötkarikás játékokra, az intézkedéstől a hírhedten szennyezett pekingi levegő tisztulását remélik.
2008. január 4. péntek 09:33 - Hírextra

Az Euro-IV szabványnak megfelelő alacsony-kéntartalmú benzin és dízelüzemanyagok bevezetésée nyomán a savas esőt okozó kéndioxid kibocsátása évi 1840 tonnával csökken - közölte a pekingi környezetvédelmi hatóság.

A China Daily című kínai napilapban megjelent beszámoló szerint a tisztább üzemanyagokkal járó többletköltségek nem jelentkeznek majd a kiskereskedelmi árakban, és ez különösen fontos jelenleg, amikor évtizedes csúcsot dönt a kínai infláció.

Peking szmogos levegőjét a gépjárművek kipufogógázai, az ipari létesítményekből származó szennyező anyagok és az olimpiai építkezésektől eredő por elegye alkotja. A legjobban ez aggasztja az olimpiai szervezőbizottságot, valamint a játékokra készülő sportolókat.

A szmog elleni küzdelem jegyében a fővárosban több kilométernyi új földalatti vasúti vonalat építenek, továbbá a tömegközlekedés árát is jelentősen csökkentették, hogy ezzel is az autók használatának mellőzését támogassák - mégis naponta mintegy ezer új autó kerül az amúgy is zsúfolt forgalomba.
Pekingben mindent megtesznek azért, hogy a játékok kezdetére tiszta égboltot teremtsenek. A meteorológusok egy héttel előre jelezni tudják, hogy fenyegeti-e eső a nyitóünnepséget, s ha szükséges, rakétákkal oszlatják el a viharfelhőket, amint azt Sanghajban októberben már sikeresen meg is tették egy sportrendezvényen.

Jelenleg azonban még korai lenne azon elmélkedni, hogy augusztusban milyen idő várható Pekingben - mondta Cseng Kuo-kuang (Zheng Guoguang) a kínai meteorológiai szövetség vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását