2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tóth Károly nem adja fel

Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője ismét be kívánja nyújtani a vizit- és az ápolási díj eltörléséről szóló, korábban már visszavont javaslatát. Erről maga a képviselő tájékoztatta az MTI-t pénteken, Békéscsabán.
2008. január 4. péntek 15:21 - Hírextra

Tóth Károly szerint nem éri meg fenntartani a társadalmi feszültséget ilyen rövid időre, hiszen 2009-től szerinte úgysem lesz sem vizit-, sem ápolási díj, a magánbiztosítók ugyanis ezeket átvállalják majd, hiszen a jelenlegi - a parlamentnek visszaküldött - törvényben is szerepel, hogy bizonyos szűréseken való részvétel esetén erre lehetőség nyílik.

A képviselő elmondta: annyiban módosítani kívánja eredeti javaslatát, hogy annak továbbra is fizetnie kellene ápolási, vagy kezelési díjat, ráadásul a jelenleginél magasabb összeget, aki nem vett részt az ingyenes megelőző kezeléseken, s utóbb mégis megbetegedett. Példaként az influenza elleni védőoltást említette, ami ma is ingyenes. Tehát aki nem kér védőoltást és utóbb megbetegszik influenzában, annak fizetnie kellene.

Tóth Károly mindemellett módosítani kívánja az egészségbiztosítási pénztárak irányítóinak összetételéről szóló rendelkezést is. A képviselő, hivatkozva Sólyom László álláspontjára, kiemelte: egyetért a köztársasági elnökkel abban, hogy az egészségügy átalakításához társadalmi bizalomra is szükség van. Ezért módosító javaslatával megváltoztatná a pénztárak igazgatóságaiban és felügyelő bizottságaiban az eredeti törvényben szereplő delegálási rendet. Az államfő által visszaküldött jogszabályban ugyanis a pénztárakat irányító 6 fős igazgatóságokban és felügyelő bizottságokban 3 főt a biztosítók, további 3 főt pedig a kormányzati szervek delegálnának.

A kormánypárti politikus indítványa szerint az igazgatóságokba a három személy közül kettőt nem a kormány, hanem az érdekegyeztető tanácson keresztül a munkaadói és munkavállalói szervezetek delegálnának. A felügyelő bizottságokban a három kormánydelegált helyett szintén csak egy maradna, a másik kettő közül az egyiket a szakmai, a másikat pedig a nyugdíjas szervezetek jelölnék. Az előbbiek Tóth Károly szerint az ellátás szakmai minőséget garantálnák, az utóbbiak pedig, mint a legnagyobb korábbi befizetők, ellenőriznék a pénz felhasználását.

A képviselő javaslatait a január nyolcadikára tervezett frakcióülésen kívánja előterjeszteni, és bízik abban, hogy képviselőtársait meg tudja győzni álláspontjáról. Mint mondta, ebben az esetben akár közös frakciójavaslatként is benyújthatják indítványát a februárban újratárgyalandó törvényhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását