2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány, Nabucco, de nem Verdi

Magyarország energiafüggőségének oldása és a Nabucco gázvezeték volt a fő témája azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket Gyurcsány Ferenc folytatott Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban – tájékoztatott Daróczi Dávid a sajto.kormanyszovivo.hu informatikai
2008. július 10. csütörtök 11:11 - Hírextra
Daróczi Dávid az on-line fogadóórán Gyurcsány Ferenc azerbajdzsáni útjával kapcsolatban kitért arra, hogy a kormányfő megbeszélést folytatott Artur Rashiade miniszterelnökkel, valamint Ilham Aliyev köztársasági elnökkel is.

A politikusok méltatták a két ország magas szintű politikai kapcsolatait és megerősítették, hogy a gazdasági kapcsolatok terén is hasonlóan szoros és dinamikusan fejlődő együttműködésre van szükség. Gyurcsány Ferenc tárgyalásain hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán kiemelkedő szerepet játszhat az Európai Unió energiapolitikájában.

A miniszterelnök kedden indult tovább Türkmenisztánba, ahol megbeszéléseket folytatott a kereskedelmi, a gazdasági, illetve a gáz- és olajügyekért felelős miniszterelnök-helyettesekkel, majd szerdán tárgyalóasztalhoz ült Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnökkel is.

Az on-line fogadóórán a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnök asgabadi látogatása történelmi jelentőségűnek is tekinthető, hiszen a két ország politikai vezetői első alkalommal folytattak hivatalos kétoldalú megbeszéléseket.

Daróczi Dávid elmondta, a megbeszéléseken szóba kerültek a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségei.

Gyurcsány Ferenc a tárgyalásokon hangsúlyozta: Magyarország érdeke az orosz gázszállításoktól való függőség csökkentése, éppen ezért érdekelt a Nabucco gázvezeték megvalósításában, amelyben Türkmenisztánnak – jelentős földgázkészletei révén – kulcsszerepe lehet.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását