2024. április 27. - Zita

Rendhagyó Záróra

Rendhagyó Záróra címmel mutatja be szombaton a Katona József Színház társulata Notóriusok című sorozatának harmadik darabját a Kamrában, Pelsőczy Réka rendezésében.
2008. január 4. péntek 09:01 - Hírextra

A darabot, amelyben Lengyel Ferenc, Szacsvay László és Veiszer Alinda szerepel, január 5-én 22 órától láthatja a közönség.

"Különleges látogató érkezik az M2 stúdiójába. A fiatal műsorvezető vendége ezúttal Szacsvay Imre lesz, aki egyenesen a múltból érkezik, hogy megoszthassa velünk életének történetét" - olvasható az előadásról szóló összegzésben.

A színház honlapján található életrajz szerint Szacsvay Imre az erdélyi Irsában született 1854. október 10-én. 1871 őszén iratkozott be a Színművészeti Akadémiára. 1874 tavaszán Kolozsvárra hívták próbajátékra, majd májustól mint fiatal hősszerelmest szerződtették. Első sikerét Friedrich Schiller Don Carlos című drámájának címszerepében aratta.

Szigligeti Ede 1875-ben próbaévre hívta a Nemzeti Színházhoz, ezt Szacsvay Imre ekkor visszautasította, és 1884-ig Kolozsváron maradt. Végül 1884 áprilisában leszerződött a Nemzeti Színházhoz, sikereinek igazi színhelyére. 1908-ban a drámabíráló bizottság tagja lett, 1909-ben örökös taggá nevezték ki. 1913 szeptemberében saját elhatározásából vonult vissza, mert úgy érezte, hogy játékának stílusa már nem felel meg a kor követelményeinek. A Színművészeti Akadémia tanáraként (1915-1923) tért csak vissza a pályára.

Befelé forduló ember volt: egyenesség, hajlíthatatlanság, szenvedély jellemezte őt és alakításait is - írták a színház honlapján az 1939. május 25-én elhunyt Szacsvay Imréről.

A Katona József Színház októberben indította el Notóriusok című előadássorozatát. A színház független társulati létezésének 25. évét ünnepli az idei évadban, ez alkalomból indított sorozatának darabjai a magyar színháztörténet néhány jellemző, küzdelmes és sokszor helyrehozhatatlan eseményén alapulnak.

A sorozat első darabja a Zsámbéki Gábor rendezte "Az emberek veszedelmes közelségében" című előadás. A dokumentumdrámát az 50-es évek különböző színházi fórumain elhangzottakból készült jegyzőkönyvek alapján állították össze.

A Notóriusok második darabja Máté Gábor rendezésében "A rendőrfőnök jó fiú" című dokumentumjáték, ez a Thália Társaságról (1904-1908) szól, amelynek egyik első bemutatója Georges Courteline A rendőrfőnök jó fiú című darabja volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását