2024. április 19. - Emma

Barbaro és Napra-koncert

A magyar és balkáni ihletettségű etnorock legrangosabb zenekarának tartott, három éve újjászerveződött Barbaro és az ugyancsak három éve alakult Napra együttes január 10-én ad koncertet a Müvészetek Palotája Fesztivál Színházában.
2008. január 4. péntek 09:05 - Hírextra

A Barbaro és a Kárpát medencei népzenét játszó Napra zenekar eddigi tevékenysége egy ponton közös, hiszen az utóbbit is Both Miklós, a Barbaro gitárosa hozta létre.

A Barbaro húszesztendős története sikerekben és kudarcokban egyaránt gazdag. Tagjai a Kolinda, a Gépfolklór, a Ködkonda és a Zsarátnok együttesekből kerültek ki, amelyek progresszív, műfaji és földrajzi határokon túlmutató népzenét játszottak.

A Barbaro 1990-ben készült első albuma a magyarországi világzene-történet egyik kiemelkedő pontjának tekinthető. CD-n viszont annak ellenére sem jelent meg, hogy a lemezért tíz-húszezer forintos árat is elkérnek a piacon. Miután Magyarországon nem vált divatossá az a zenei világ, amelyben megtalálhatta volna a helyét a korát messze megelőző zenekar, második lemeze után elhallgatott.

Értékei szerencsére nem merültek feledésbe, ugyanis a zenekar három évvel ezelőtt újjászerveződött annak a Both Miklósnak köszönhetően, aki a Napra együttesnek is alapítója volt. A Barbarónak 2007 őszén megszületett harmadik albuma, a Barbaro III, amelyet a koncerten bemutatnak.

A Napra együttes, az este másik vendége a tradicionális Kárpát-medencei népzene és az experimentális rock ötvözésével alakította ki sajátos, izgalmas zenei világát. Az együttes Jaj, a világ! című albumát mutatja be, amely a világzene egyik legkeresettebb angol producere, Ben Mandelson gondoskodásával készült.

A Napra együttes tagjai: Balogh Kálmán (cimbalom), Bobár Zoltán (harmonika), Both Miklós (gitár, ének), Hegedűs Máté (hegedű), Krámli Kinga (ének), Pfeiler Ferenc (dob), Winter Csaba (basszusgitár)

A Barbaro együttesben Both Miklós mellett Cziránku Sándor gitározik, Herpai Sándor dobol, Zsoldos Tamás basszusgitározik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását