2024. április 25. - Márk

Minek a jele a romló szaglás?

Szippantásunk erősségét lehet mérni egy új szerkezettel. Ha az eredmény nem kielégítő, abból a szakorvos agyi elváltozások előjelét feltételezheti, s további vizsgálatokat tarthat indokoltnak. Az agy neurológiai betegségeinek, így a Parkinson- és Alzheime
2008. január 4. péntek 10:08 - Hírextra

Például: ha éppen nem látja, akkor nem észleli, hogy a tej kifutott és jellegzetes szaggal már a tűzhely lapján ég.

Az Egyesült Államokban a minnesotai WR Medical Electronics vállalat ezért egy olyan, a dezodoros flakonra emlékeztető külsejű és méretű készüléket gyárt, amellyel gyorsan megállapítható, ha valakinek megromlott a szaglóképessége. Az SNF (Sniff Magnitude Test=szippantási mérték mérő) tulajdonképpen azt méri, hogy valaki milyen mélyeket szippant. Abból az élettani jelenségből kiindulva, hogy amikor szagot, illatot érzünk, automatikusan erősebben szimatolunk, hogy megállapíthassuk: kellemes, vagy kellemetlen a szag, milyen erős, s hogy milyen irányból érezzük.

A vizsgálat úgy zajlik, hogy a páciens orrlyukait kissé eltömik, hogy a szagot érezve igyekezzen a szűkített orrlyukakon át erősebben felszippantani az érzékelt illatot. Az így előkészített vizsgálati alanyhoz engednek a vizsgáló helyiségben különféle szagokat, hogy azokat megérezve, az orra elé tartott SMT felett erős szippantásokkal igyekezzék megállapítani: mit is érez.

Ha a különféle szagokat egyáltalán nem érzékeli, fennáll a kezdeti, agyidegi sorvadás veszélye.

Fennáll, de nem bizonyos! Arra viszont alkalmas a szippantás-mérő, hogy felkeltse a gyanút, s emiatt más módon is alaposan vizsgálják meg a szagot kevéssé, vagy egyáltalán nem érző pácienseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását