2024. április 19. - Emma

Hősök és mítoszok

A Gyűrűk Ura című trilógia írója, J. R. R. Tolkien születésének 116. évfordulója alkalmából tart rendezvényt a Magyar Tolkien Társaság szombaton Budapesten - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
2008. január 4. péntek 10:01 - Hírextra

Az egész napos programsorozat keretében előadásokkal, nyelvész szekcióval, színpadi bemutatókkal várják az angol író és filológus műveit szerető érdeklődőket az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban.

A társaság a Hősök és mítoszok című rendezvénnyel immár hatodik alkalommal tiszteleg a mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt, elsősorban azt járják körül, milyen hősök és karakterek formálják a jelen nagy mitológiáit.

Az előadások során Tolkien műveit a Csillagok háborúja, a Harry Potter, a Narnia krónikái, valamint az Arany iránytű című művekkel vetik össze - közölte Füzessy Tamás, a Magyar Tolkien Társaság elnöke.
A trilógia, valamint A Szilmarilok és A hobbit című kötet szerzőjének népszerű mítoszait tündeírás-oktatással, quenya
nyelvtanfolyammal, tünde, törp és hobbit ételekkel-italokkal, illetve Középfölde dalaival idézik majd fel.
Előadást szentelnek a Húrin gyermekei című regény történetének is. Az angol nyelven tavaly kiadott, Magyarországon pedig várhatóan az idén tavasszal megjelenő Tolkien-kötetről a fordító, Gálvölgyi Judit és a szakmai lektori tevékenységet ellátó társaság elnöke beszél majd.

Füzessy Tamás elmondta, hogy véleménye szerint Tolkien írásai közül a legérdekesebb az író fia által befejezett történet, amely a Gyűrűk Ura trilógia korát megelőző időben játszódik. A szerző ugyanis mintegy hatvan éven keresztül írta meg több tízezer oldalnyi mitológiáját, amelyből a Gyűrűk Ura három része csak az utolsó rövid korszakot öleli fel - emlékeztetett a társaság elnöke. Hozzátette, hogy a trilógia sikere után J. R. R. Tolkien elkezdte elkészíteni a teljes mitológia kiadásra szánt változatát, 1973-ban bekövetkezett haláláig azonban azt nem fejezte be.

Középfölde nyelvei közül a quenya, a sinarin oktatásából kaphatnak ízelítőt a rendezvényen az érdeklődők, míg a Tolkien által kidolgozatlanul hagyott valarin, az istenek nyelvének rekonstrukcióját a társaság egy tagja készítette el, és tart arról előadást. A Tolkien-rajongók megismerhetik a mesterséges nyelvek készítésének titkait, és tetszőleges szövegeket fordíttathatnak le quenya, sinarin vagy ork nyelvre.

A Magyar Tolkien Társaság először Tolkien születésének 111. évfordulóján rendezte meg az eseményt, a 111-es szám ugyanis fontos volt A Gyűrűk Ura történetében.

J. R. R. (John Ronald Reuel) Tolkien 1892. január 3-án született a dél-afrikai Oranje szabadállam fővárosában, Bloedfonteinben. Az apa halála után az édesanya a két gyermekkel Angliába költözött. Tolkien a birminghami King Edward Schoolban, majd az oxfordi Exeter College-ban folytatta tanulmányait. Főként a nyelvészet érdekelte, megismerkedett a kihalt gót nyelvvel is, és játékból kialakított egy új ősgermán nyelvet. Később kezébe került a Kalevala angol fordítása, és a finn mitológia annyira megragadta, hogy megtanult finnül. Ennek alapján új nyelvet kezdett alkotni - ebből fejlődött ki később a quenya, a tündenyelv. Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet alkotott, s tucatnyi európai nyelven beszélt folyékonyan.

1916-os házassága után a francia hadszíntérre vezényelték, de megbetegedett és hazaküldték. A kórházban kezdte írni azokat a meséket, amelyekből megszületett a Szilmarilok című kötet. Gyermekeinek mesélte először Zsákos Bilbó Baggins, a félénk hobbit történetét, amely 1937-ben látott napvilágot The Hobbit címmel.

Tizenhét évig dolgozott a Gyűrűk Ura című trilógián: 1954-ben jelent meg A Gyűrű szövetsége és A két torony, 1955-ben A király visszatér. A második és a harmadik részt Göncz Árpád, a verseket Tandori Dezső ültette át magyarra, a kötetek az 1970-es években jelentek meg Magyarországon.

J. R. R. Tolkien 1973. szeptember 2-án hunyt el az angliai Bournemouth-ban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását