2024. április 19. - Emma

Barack lenyomja Hillary-t?

Barack Obama szenátor 37,58 százalékkal nyerte az iowai előválasztást mintegy tíz százalékkal maga mögé utasítva legfőbb riválisát, Hillary Clintont.
2008. január 4. péntek 10:44 - Hírextra
A demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig Mike Huckabee nyerte meg szerdán az amerikai elnökválasztás első megmérettetését Iowa államban. Az előválasztáson, ahol a pártok saját elnökjelöltjeikről döntenek, Hillary Clinton majdnem tíz százalékkal maradt le Obamától, míg a republikánusoknál az országos közvélemény-kutatásokban előkelő helyen álló Rudy Giuliani tíz százalék alatt teljesített.

A kis államban nyerni tudó jelöltnek nagy lökést adhat a győzelem a többi állam előválasztásán is, míg a gyengén szereplő jelöltek ilyenkor általában kiszállnak a versenyből: a demokratáknál két jelölt, Joe Biden és Chris Dodd már be is jelentette, hogy számukra véget ért a verseny.

A demokratáknál az összes szavazat összeszámlálása után a 46 éves Barack Obama szenátor 37,58 százalékot kapott, maga mögé utasítva legfőbb riválisát, Hillary Clintont, aki 29,4 százalékon végzett. Így John Edwards 2004-es alelnökjelölttel gyakorlatilag holtversenyben áll, Edwards ugyanis 29,7 százalékot kapott. A változást kampánya középpontjába helyező Obama, aki az Egyesült Államok első fekete elnöke lehet, a mostani győzelemmel nagyobb eséllyel indulhat a következő előválasztáson New Hampshire államban, január nyolcadikán. Ha ott is nyer, komolyan veszélyeztetheti Clinton elnökségi reményeit.

A republikánusoknál nyolcvan százalékos feldolgozottság mellett Arkansas állam egykori kormányzója, Mike Huckabee áll az élen 34 százalékkal, megelőzve ezzel a kampányra több tízmillió dollárt költő Mitt Romney-t. Az országos felmérésekben jól szereplő Rudy Giuliani alig négy százalékot szerzett. A volt New York-i polgármester ugyanis alig kampányolt Iowa államban, inkább Floridára, és a február ötödikén döntő, nagyjából húsz államra koncentrált.

A pártok nyár végén döntik el hivatalosan is, hogy ki száll versenybe a Fehér Házért, az egyes államokban tartott előválasztások eredményei alapján.
Forrás: hirado.hu/FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását