2024. április 16. - Csongor

Ingyengyümölcs az iskoláknak?

Az Európai Bizottság olyan uniós programot javasolt kedden, amelynek keretében az iskolások között térítésmentesen osztanának szét gyümölcsöt és zöldséget.
2008. július 8. kedd 17:00 - Hírextra
A friss gyümölcs és zöldség vásárlására, az iskolákban való szétosztására az európai alapokból évi 90 millió euró áll rendelkezésre, amit a programban részt venni kívánó tagállamok saját forrásaikkal egészítenének ki.

Az iskolagyümölcs-program célja a helyes étkezési szokások kialakulásának elősegítése a fiatalok körében.

A program nemcsak a gyümölcs és a zöldség ingyenes szétosztására irányul, hanem a résztvevő tagállamoknak oktatási és tudatosságnövelő nemzeti stratégiát is ki kellene dolgozniuk.

Az Európai Unióban 22 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát. Ebből több mint 5 millió kifejezetten elhízottnak számít, és számuk várhatóan minden évben négyszázezerrel növekszik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy nap fejenként nettó 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget tanácsos elfogyasztani.

Az európaiak többsége nem éri el ezt a szintet, és a csökkenő tendencia különösen szembetűnő a fiatalok körében. Tavalyelőtt csak nyolc EU-tagállam - Görögország, Dánia, Hollandia, Ciprus, Portugália, Spanyolország, Franciaország és Olaszország - érte el a WHO javasolta mennyiséget a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását