2024. május 5. - Györgyi

Népszavazás lesz az erőműről

Február 3-án népszavazás dönt Medgyesegyházán arról, hogy épüljön-e biomassza-erőmű a Békés megyei nagyközség határában - tájékoztatta az MTI-t a dinnyetermesztéséről ismert település polgármestere csütörtökön.
2008. január 3. csütörtök 12:45 - Hírextra

A nagyközség az elmúlt esztendőben opciós szerződés keretében értékesített egy 6,5 hektáros, szántóföld művelési ágba tartozó területet Hujber Ottó vállalkozónak, aki a mögötte álló befektetőkkel egy 50 megawattos, jelentős részben szalmatüzeléses bioamassza-erőművet kíván építeni mintegy 40 milliárd forintból - közölte Nagy Béla.

A tervezett erőmű megépítésnek ellenzői, mint azt korábban az Élhetőbb Medegyesegyházáért nevű, bejegyzés alatt álló egyesület elnöke, Halász Mihály az MTI-nek elmondta, a várható nagy kamionforgalom miatt tartanak a község nyugalmának a felborulásától, a kéményből származó füst lerakódásától és attól, hogy önmagában az erőmű léte rontja a dinnyeértékesítés exportpozícióit.
A polgármester tájékoztatása szerint Halász Mihály végül mint magánszemély nyújtotta be a képviselő-testület felé a népszavazás kezdeményezéséről szóló, és mintegy 1.400 aláírást tartalmazó dokumentumot.

A képviselő-testület még december hónapban megtárgyalta és a legközelebbi időpontra, február harmadikára kiírta a helyi népszavazást.

A voksolás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosult 3.800 szavazópolgár több mint a fele érvényesen szavaz, s akkor lesz ügydöntő, ha közülük 50 százalék plusz egy voks vagy az igenek, vagy a nemek számát fogja gyarapítni.

A nem szavazatok többsége esetén nem épül erőmű Medgyesegyházán - mondta Nagy Béla.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását