2024. június 16. - Jusztin

Helyreállították a Patyomkin páncélost

A németországi Essenből rövidesen útjára indul csaknem teljesen helyreállított változatában Szergej Eizenstein 1925-ben készült klasszikus filmje, a Patyomkin páncélos.
2008. január 3. csütörtök 09:09 - Hírextra
Az évtizedeken át csak a szöveg és a vágás számos változtatásával vetített film helyreállított változata január 27-én kerül először bemutatásra az esseni Lichtburg filmszínházban. Edmund Meisel hosszú időn át elveszettnek hitt és az esseni Babelsberg zenekar előadásában felcsendülő muzsikája "univerzálissá" teszi a klasszikus filmet.

A Patyomkin páncélosnak a XX. század ideológiai mélységein át tett tévútjai oda vezettek, hogy a filmet cenzúrázták és ezáltal csonkított változatai kerültek vetítésre. Németországi ősbemutatójára 1926-ban csak 14 vágás után adtak engedélyt. A Brüsszeli Világkiállításon a film 1958-ban elnyerte a "minden idők legjobb filmje" megtisztelő címet, de rövidítve került vetítésre. A Brit Filmintézetben fennmaradt történelmi kópiának köszönhetően azután Enno Patalas filmtörténész megalkotta az eredeti film rekonstruált verzióját, amely - a kulturális bizottság szerint - "nagyon közel jár az eredeti moszkvai filmhez".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását