2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Dúl a szemétháború

Egy városi autóbuszt is felgyújtott az elmúlt éjszaka során az a mintegy száz ember, akik a nápolyi szemétszállítási válság miatt garázdálkodnak a dél-olaszországi városban. Szerdán a városban felgyülemlő hatalmas mennyiségű szemetet itt-ott felgyújtották
2008. január 3. csütörtök 14:13 - Hírextra

A tűzoltóknak több mint száz helyen kellett szemétdombok tüzét oltani nagy sietséggel, mivel a hulladék egyik égésterméke akár még a rendkívül mérgező és erősen rákkeltő dioxin is lehet. Lakók, akik a lángok tovaterjedésétől tartottak, lezártak egy utcát.

Nápolyban tíz éve zárta be kapuit a Contrada Pisani szeméttelep. A város ezért évek óta küzd a szemétlerakás gondjaival, mostanra pedig a környék összes lerakója is végleg megtelt, a helyi lakosság pedig sorra megvétózott minden tervet egy újabb létesítésére.

A Contrada Pisani lerakót ismét meg lehetne nyitni, hogy a vészhelyzetben fogadja a városi szállítójárműveket, a főbejáratánál azonban tiltakozók állják el az utat, akik még a helyi tömegközlekedési vállalat egyik autóbuszát is felgyújtották csütörtök hajnalban. A jármű vezetője ugyan nem sérült meg, de sokkos állapotba került, ezért elővigyázatosságból kórházba szállították.
A rendvédelmi erők nagy számban érkeztek a helyszínre, és végül sikerült bejutniuk a Contrada területére, ahol két másik kaput nyitottak meg a szemétszállítók számára. A nap folyamán a tüntetők útlezárásokkal korlátozzák a város környékének forgalmát, és egy szakaszon még a vasutat is megbénították.

Nápoly és a környező Campania tartomány szemétgondjai miatt 2007 júniusában már az Európai Unió is jogi lépéseket tett. Ennek ellenére a helyzet csak tovább romlott az év során.
"Az ország immár nem tudja megoldani a Campaniában fennálló robbanásveszélyes helyzetet" - mondta Ermete Realacci, az olasz parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke a brit BBC-nek nyilatkozva.

Realacci felszólította a hatóságokat, hogy találjanak megfelelő helyszínt az újabb lerakóhoz, a helyi lakosságot pedig ösztönözte arra, hogy tegyenek többet a szelektív gyűjtés megvalósításáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását