2024. április 29. - Péter

Zuschlag éve

A hátunk mögött hagyott év nem szűkölködött az olyan botrányokban, melyek ürügyén politikusokra mutogathatott a szavazópolgár. Régóta mondom, állítsák vissza a királyságot. Kit érdekel egy neokiszes karrierista síbolása? Minden boldog országban van egy be
2008. január 2. szerda 12:10 - Tálos Lőrinc
2007 sem múlt el politikusokhoz köthető botrányok nélkül. Sajnos ez évben senki sem keveredett pikáns kalandba, nem lopott kiflit hipermarketban és festményre sem lőttek célba. Maradtak a gazdasági bűncselekmények, az áfacsalás és az agresszzív viselkedés.

A fair play-boy


Március 31. délután a küldöttgyűlés Kóka Jánost választja az SZDSZ elnökének. Az első körben 377:377 szavazattal döntetlenre állt Fodor Gáborral. Második nekifutásra 380:367 arányban Kóka győzedelmeskedett Fodorral szemben. Májusban a Manager Magazin a következőket írta: „Íme a legvérlázítóbb történet, amelyet az ügyeskedéssel kapcsolatban hallottunk az utóbbi időben. Vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvényre kibérel egy éttermet.



Amikor a tulajdonos bemondja a rendezvény áfával együtt értendő bruttó árát, akkor a politikus asszisztense még csak kicsit se zavartan közli: ez a nagy formátumú európai politikus inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy. Az összeget azért egy olyan borítékban adja át szemérmesen, amelyen a kormányzat egyik intézményének logója látható.” A hvg.hu tudomása szerint a „vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvénye” Kóka János pártelnökké választása utáni ünnepséget takarja.
Dávid Ibolya a Napkeltében közli, hogy az MDF hétfőn azonnali kérdésben fordul a kormányhoz, nevezze meg a cikkben említett politikust. Az étterem ellen indított APEH vizsgálat ügyében politikai rendőrséget és Kádár-rendszert emleget, és közli: ez ügyben Veres János pénzügyminiszterhez fordulnak. Kóka János bemutat egy számlát, ami állítása szerint a pártelnökké választása utáni buli után készült a Colombus Pubban, kisebb szépséghiba, hogy a számla kiállításának időpontja március 31. hajnal, ami arra utal, hogy a választás előtt lezajlott rendezvényt takar. Herényi Károly a Napkelte adásában összefüggést sejtet a Manager Magazin szerkesztőségének lemondása és számla-ügy között. A hirextra.hu információi szerint a lapot megvásárló Axel Springer gazdasági célból vált meg az újságírói gárdától. A Világgazdaságból és a Manager Magazin német kiadásából átvett cikkekkel alacsonyabb költségekkel lehet előállítani az újságot. Mong Attila volt főszerkesztő szerint a Kóka által bemutatott számla más helyről és időről szól, mint az az általuk közölt eset. A miniszter és a szórakozóhely nevét „forrásaik védelmében” továbbra sem árulja el.

November elején feketemunkásokat vitt el a rendőrség Kóka János villaépítkezéséről. Az esetben Kóka közvetlen felelősségét emlegetni igen erőltett, ám a figyelem a 4 ezer négyzetméteres villára irányította a figyemet. A normafa utcai luxusingatlan mindennapi emlegetése önmagában sikerrel kecsegtet, ha Kóka amúgy sem túl fényes népszerűségi mutatóját akarják tovább rontani. Többen úgy vélték a feljelentés mögött a szomszédok állnak, mivel az állatos hasonlatairól (lecsapolt békák, pannon puma) is ismert politikus költségkímélési szempontokból feltúrta a bekötőútjukat. Deutsch-Für Tamás többször támadta, hogy Kóka az egyik cégén keresztül intézi a magánvilla építését, ami adózási szempontból roppant kedvező neki. Kóka János december elején átadja a bársonyszéket Kákosy Csaba volt államtitkárának. Azóta az SZDSZ menedzselésén fáradozik, fő célja újra 10 százalék felé vinni a párt támogatottságát, erre legjobb eszköznek azt tartja, hogy kommunikációjukban hangsúlyozzák: a liberális párt áll a csöppet sem népszerű egészségügyi reform mögött.

Cellaszocik

Az ifjúkarrierista pénzügyi zseni - aki Rodolfót megszégyenítő mutatványokkal szerzett pénzt a mozgalmár fiatalság nevében - lebukott. Ezzel a nyilván nem önként vállalt lépésével odaszögezte 20 százalék alá a szocialista párt kormányzati ténykedése okán lecsúszott népszerűségét. A kisebbik koalíciós partner reményét fejezte ki, hogy a kiskunhalasi pártvezérnek ezentúl nem jut több a politika kincsesládájából egy furkó szarnál. Az átlagembert inkább az érdekelte, miért is nem tűnt el a nagy viccmesélő már emlékezetes bon-motja után azonnal. Emlékezzünk: Zuschlag János éppen összefogott az ordas eszmék ellen, fellépésével megpróbált pártpolitikailag gyümölcsöző módon hidat verni a választópolgári elmékben a politikai ellenfél és a nagyjából három és fél fő támogatottságot élvező Bácsfi Diána között, majd ordenáré poénokat dobott más ifjúszocik felé egy bekapcsolt kamera közvetlen közelében. A hasonló esetben érzékeny liberálisok akkor még hümmögve és félrenézve tűrték, hogy a kellemetlen alakot mindössze eldugják valahol az alföldi homokon egy cukorcefrés erjesztőtank mögé. A tagtoborzásban vagy kampányfinanszírozásban rendkívüli tehetséget felmutató pártmunkások úgy tűnik védettséget élveznek a szocialisták pártjában. A Zuschlag-ügyben további 11 személyt gyanúsított meg vádhatóság, korábban mind fiatal reménységnek számítottak a párton belül. Hasonlóan bírta a felső pártvezetés támogatását vagy tűrését egész lecsukásáig a kőbányai Kaszab Csaba, akinek fantomtagokból álló giga-alapszervezete Gyurcsányt támogatta Kiss Péterrel szemben Medgyessy Péter buktája után.

Mad Maxék

Amennyiben politikust lát kiszállni egy személygépkocsiból meneküljön! Könnyen lehet, hogy az eset lőfegyverrel hadonászásba vagy dulakodásba fullad. Egy biciklis futár közúti összeszólalkozásba keveredett Vadász János szocialista politikussal. A „kinek van joga az úttesthez” bázisú, dudálós-mutagatós vitát a piros lámpánál folytatták, a futár eközben az exkormánybiztos autójához támaszkodott, ami a vita elmérgesedéséhez vezetett. Vadász ráütött a biciklis futár kezére, az meg a politikus autójára. Vesztére, Vadász ezután elővette pisztolyát és azzal fenyegette a kerékpáros futárt. Bár az eset körülményei nem tisztázottak, tételezzük fel, hogy a kerékpáros szabálytalanul, sőt agresszívan hajtott, tán még a kormányt is rárántotta a tonnás acélkasznira. Fogadjuk el, hogy úgy hajigált válogatott sértéseket a politikus fejéhez, hogy nem volt igaza. Fegyvert ragadni és azzal fenyegetni a másikat akkor sem a cilivlizált világban elfogadott tempó, ha korábban a bicajos valóban komolyan veszélyeztette emberünket, és utána még neki állt feljebb.

Lengyel Zoltán Fideszes képviselő éppen fürdőgatyában vezetett hazafelé, amikor közúti ellenőrzés formájában megállították a rendőrök. Mivel a fecskében hiába kereste az iratait más akadt a kezébe, egy országgyűlési képviselőknek kiállított parkolási engedéllyel próbálta igazolni magát, és a mentelmi jogára hivatkozott ám az egyenruhások nem estek hasra Lengyel pozíciója előtt. A legfőbb ügyésznek a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványa szerint a képviselő megtagadta az együttműködést és becsmérlő kifejezések kiséretében megkísérelte elhagyni a helyszínt azután, hogy közölték vele: személyazonossága megállapítása érdekében előállítják. A rendőrök emlékezete szerint Lengyel ekkor rájuk támadt, a képviselő viszont hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége miatt tett feljelentést, mondván őt ütötték. Augusztus 15. óta függetlenként folytatja képviselői munkáját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását