2024. április 18. - Andrea, Ilma

Milyen név jöhet a Tocai után?

Bajba kerültek az észak-olaszországi Friuli borvidékének termelői: nem tudják, hogyan fogják hívni idén a borukat.
2008. január 2. szerda 17:20 - Hírextra

Az 1993-ban Brüsszelben megkötött, a magyar Tokaji bornak eredetvédelmet biztosító olasz-magyar megállapodás értelmében tipikus borukat 2008 januárjától többé nem nevezhetik Tocainak, de a "Friulano" nevet, amelyet Friuli Venezia Giulia tartomány hatóságai javasoltak az exportra kerülő bornak, egy másik olasz borvidék illetékesei vétózták meg.

Az észak-olaszországi borfajta forgalmazására szolgáló új nevet január elején kellene bejegyezni, de egyelőre nem született megoldás. "Igazán nevetségesnek mondható helyzet, de nem az, mert a következmények minden tekintetben súlyosak lehetnek" - jelentette ki az ANSA hírügynökségnek nyilatkozva Stefano Trinco, az eredetvédett termékeket gyártó tartományi vállalatok szövetségének elnöke.

A válságos helyzetben péntekre értekezletet hívtak össze a minisztérium illetékeseivel. Több tábor alakult ki: az egyik, amelynek élén Luigi Soini, a goriziai Cantina produttori di Cormons pincészet vezetője áll, a végsőkig ragaszkodna a Tocai névhez, arra hivatkozva, hogy az 1993-as olasz-magyar megállapodás - amelyet egyébként 2005 májusában az Európai Bíróság is szentesített - "túlhaladott". A termelők többsége azonban el szeretné temetni a hosszú ideje zajló vitát és már a Friulano név mellett tette le a garast.

A nyilvános vita különben felért egy reklámkampánnyal: jócskán a magasba tornászta a Tocai forgalmát - vélhetően már csak azért is, mert alighanem a tavalyi évjárat belőle az utolsó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását