2024. április 30. - Katalin, Kitti

Lemezfelvétel és koncert egyben

Lemezfelvételellel egybekötött koncertet ad vasárnap este, vízkeresztkor a New Orleans-i zenét játszó Jambalaya együttes.
2008. január 2. szerda 16:46 - Hírextra

A zenekar 2005 tavaszán alakult Nemes Zoltán énekes, zongorista, zeneszerző vezetésével. Nemes Zoltán virtuóz boogie-woogie zongorajátékával már korábban ismertté vált szakmai körökben, s megkedvelte őt a közönség is.

A Jambalaya névválasztással a zenészek hangsúlyozni akarták, hogy a jazzt, a bluest és funkyt ötvöző New Orleans-i zene követői. Ennek a zenének számtalan változata létezik attól függően, hogy az egyes összetevőit milyen arányban keveri. Maga a "jambalaya" a New Orleans térségében élők nemzeti ételének neve, ami zöldségekből, halakból készül, és ugyanúgy rendkívül változatos, mint a vidék zenéje.

A New Orleans-i zene az egykori gyarmati területen élő afrikaiak, európaiak és latin-amerikaiak sehol máshol nem található kulturális keveredésének eredménye; rengeteg zenei kalandozást magában rejtő muzsika.

Az együttes a 21. század "modorában" ezt a zenét játssza: a zongorát és az éneket különleges ritmusélményt nyújtó basszusgitár és dobkíséret egészíti ki, s az elmaradhatatlan rézfúvósok gazdagítják a hangzást. A hangszerelésnél a zenekar elsősorban a New Orleans-i autentikus stílus visszaadására törekedett.

A Jambalaya saját számain kívül megszólalnak Bob Shad, Allen Toussaint, Junior Wells, Professor Longhair, Otis Redding, Dr. John, Chuck Berry, Johnny Adams szerzeményei a zenekar felfogásában.
A csapat alakulása óta változatlan összetételben játszik: Jász András (szaxofon, fuvola); Szücs Krisztián (trombita, szárnykürt), Varga László (basszusgitár), Mezőfi István (dobok) és Nemes Zoltán (ének, billentyűs hangszerek).

A Jambalaya 2006-ban jelentette meg I Just Wanted To Say című lemezét, 2007 márciusában a Gundel Művészeti Díjra jelölték (Berki Tamás és a Quimby mellett). Felléptek a XIX. Gronau-i (Németország) Nemzetközi Jazz Fesztiválon, s egyik száma a fesztivál hivatalos dala lett. A zenekar 2008-ban több európai fesztivál vendége lesz.

A Jambalaya vasárnapi koncertjén vendégként fellép Kollmann Gábor (baritonszaxofon), Varga Líviusz (ütőhangszerek), Sántha Gábor (gitár), Szabó Tamás (szájharmonika) és Fritz József (klarinét.)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását