2024. április 19. - Emma

Alma Mater koncertek

Harmadik évadjában kamarazenei eseményekkel is bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) saját rendezésű hangversenysorozata; az Alma Mater koncertek sorában Várjon Dénes nemzetközi hírű zongoraművész ad "Kamara-órákat" januárban és májusban régi
2008. január 2. szerda 13:53 - Hírextra

Az első "Kamara-órán", január 9-én Dóczi Áron és Claudia Zorbas hegedűn, Józsa Gabriella brácsán, Székely István klarinéton, Rohmann Ditta pedig csellón játszik Várjon Dénessel. Schumann Fantasiestückéjét, Brahms a-moll trióját és Dohnányi c-moll zongoraötösét szólaltatják meg a Zeneakadémia nagytermében.

Az Alma Mater koncertekkel az LFZE egy korábbi pedagógiai hagyományt újított meg. A régmúltban, az intézmény aranykorában a Zeneakadémiai termei az oktatást szolgálták: így mutatkozhattak be a nyilvánosság előtt az akadémia tanárai és diákjai.

Batta András rektor elképzelései alapján a szellemében megújuló zeneművészeti egyetem ezt a szokást honosítja meg ismét. Törekvésük, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen. A zenei produkciókban minden alkalommal régi és új növendékek találkoznak, olykor pedig külföldi mesterek és pályatársak.

Rohmann Ditta zeneakadémiai tanulmányait például már 2005-ben befejezte, Kertész Ottó és Perényi Miklós növendékeként. A Salzburgban élő és a Mozarteumban tanító Rohmann Imre zongoraművész lánya számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt. 2005 szeptemberében a zürichi opera zenekarától kapott ösztöndíjat. Jelenleg a baseli akadémián tanul tovább, Ivan Monighetti osztályában.

Így is gyakran fellép kamarazenészként Budapesten és vidéki városokban egyaránt, a Kodály-emlékévben több alkalommal játszott Mali Emese zongoristával magyar kulturális intézetekben. Kamarapartnerei között vannak olyan jeles művészek, mint Perényi Miklós, Rohmann Imre, Nagy Péter, Rév Lívia, Várjon Dénes, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) és Ittzés Gergely. Rendszeresen fellép Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművésszel is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását