2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fejlesztik Dobogókőt

Elkészült a Dobogókő Kiránduló Központ fejlesztési terve, e szerint 300 millió forint ráfordítással komplett, a mozgással, aktív pihenéssel kapcsolatos programok sokaságát kínálják majd az ide látogatóknak - közölte Lőrincz László az új év első napján az
2008. január 1. kedd 22:20 - Hírextra
A Dobogókői Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy a civil szervezet 4 hektárnyi területet bérel az államtól a Pilisnek ezen a 700 méter magasan fekvő pontján, ahol évente több százezer kiránduló fordul meg. Jelenleg azonban a természetes erdei környezet mellé nem épült ki a megfelelő idegenforgalmi infrastruktúra. A sífelvonók például csak a rövid téli szezonban vannak kihasználva, holott kis átalakítással egész évben működhetnének, fogadva a gyalogos, vagy kerékpáros turistákat. A terv szerint a Dobogókő legmagasabb pontján kilátótorony is épül majd - tette hozzá.

Egyre népszerűbb a sífutás, több 10 ezerre tehető e sportot űzők száma, a dobogókői erdei sétáló utak pedig kitűnő terepként adják magukat ehhez az időtöltéshez - utalt rá az elnök. Csakhogy a pályák karbantartásához, a sportolás feltételeinek biztosításához gépekre, felszerelésre, nyomfektető motoros szánra van szükség, ezek beszerzésére is kitér a fejlesztési terv. A géppark segítségével akár összességében 80-100 kilométer hosszú, a fák között kanyargó futópálya hálózat fogadhatja majd a téli sport kedvelőit. Nyáron pedig a túrakerékpárosoké és a lovas túrizmus híveié lehet a terep. Emellett egy kalanderdőt is terveznek ide. Ennek lényege, hogy a fák között a magasban hágcsók, láncok alkotta utat építenek, ahol a műszófalhoz hasonló sportot űzhetnek a vállalkozó kedvűek, a lombok közötti útvonalon a végigkapaszkodás több órás ügyességi próbát jelent majd.

A fejlesztési terv megvalósításához pályázati forrásból uniós pénzeket kíván az alapítvány elnyerni, de számítanak az idegenforgalom számára elkülönített hazai pénzekre is. Ennek eredményeként akár még az idén megkezdődhetnek a kivitelezés munkái - hívta fel rá a figyelmet Lőrincz László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását