2024. április 29. - Péter

Belebotlottak az elveszett törzsbe

A perui Természeti Erőforrások Intézetének négy alkalmazottja és a frankfurti zoológiai társaság fotósa látták azokat a mashco indiánokat, akik menekülnek a fehér emberek elől. Az eset a közelmúltban történt Peru déli részében, a brazil határ közelében.
2008. január 1. kedd 09:14 - Hírextra
Az indiánok teknősbéka-tojást akartak gyűjteni a Las Pedras folyó partján, és mivel ez pár napos munkát jelentett, pálmalevelekből kis kunyhókat építettek. Tevékenységükben azonban megzavarta őket az a kis Cessna repülő, amelyen az öt ember utazott.

Az indiánok - 20-an lehettek - rémülten bemenekültek az erdőbe, csak egy gyerek és egy asszony maradt a folyóparton. Az asszony íjával célba vette a gépet, majd ők is a többiek után futottak. A fotósnak azonban sikerült néhány felvételt készítenie.

A peruiak szerint az indiánok a mashco piro törzs tagjai, mintegy 600-an élnek a Puru folyó felső folyásánál tudatos elszigeteltségben. Nomád életet élnek. Létezésüket néhány véletlen találkozás igazolja. Egy parasztcsalád találkozott velük nemrégiben a Puru folyónál. "Meztelenek, magasak, íjjal és nyíllal vannak felfegyverkezve. Bőrük világos és nyelvük emlékeztet a fehérek beszédmódjára" - jellemezte az apa őket. A találkozás békés volt, de az indiánok világosan kifejezésre juttatták, hogy nem akarnak kapcsolatot senkivel.

Az egész világban 70-75 elszigetelten élő törzs él. Ezekből 40 Brazíliában, 15 Peruban, a többi csaknem kizárólag Pápua-Új-Guineában - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Az indiánokat leginkább az új lelőhelyeket kereső olajtársaságok és a nagy faipari vállalatok fenyegetik, amelyek egyre mélyebben hatolnak az erdőkbe. A külvilággal való kapcsolat kulturális és fizikai megsemmisülésüket jelentené, mert immunrendszerük még olyan szimpla civilizációs betegséggel sem tudna megbirkózni, mint az influenza. Ilyen szempontból a South American Mission hittérítői is veszélybe sodornák őket.

Az olaj- és a fakitermelő társaságok önös érdekből tagadják létezésüket. Legendának tartják őket, mint mások a Loch Ness-i szörnyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását