2024. április 28. - Valéria

A tavalyi év botrányai

A 2007-es év televíziós történéseire visszaemlékező sorozatunk második részében az év három legemlékezetesebb botrányát idézzük fel. Fábry Sándor Nap-keltés műsorszámát, Kepes Andrásnak a Mokka vendégeként tett kijelentéseit és Fekete Pákó balhéját.
2008. január 1. kedd 12:30 - Pór Károly

Fábry 2007. március 24-én, az m1 élő reggeli műsorában, a kereszttűz-rovat vendégeként nemes egyszerűséggel kijelentette: a Nap-kelte a közszolgálatiság lábbal tiprása, és ennek a műsornak semmi keresnivalója nincs az MTV képernyőjén. A showman úgy indított, hogy kinyitott a stúdióban egy esernyőt, utalva Demszky Gábor március 15-i beszédére, amikor esernyővel védték a rázúduló tojászáportól, majd az egyik kérdező, Bakács Tibor felvetésére (a politikai acsarkodás odáig fajult, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nem jönnek el a Nap-keltébe) a következőket mondta. „Az mögött, hogy általad említett pártok úgy döntöttek ide nem jönnek el, sok-sok galádság van, amit a Nap-kelte az évek hosszú során elkövetett.” Később hozzátette: „Most mi egy olyan televíziós műsorban beszélgetünk, amely semmilyen közszolgálatiságnak nem felel meg születése óta.” Aztán Fábry kifejtette a Nap-kelte jövőjéről alkotott elképzeléseit is: mindannyian tudjátok, hogyha itt netalán kormányváltás van, akkor ez a műsor röpül az ATV-re példának okáért, ahova egyébként való.” Majd még egyszer nyomatékosította véleményét: „Ami itt esztendők alatt történt az a közszolgálatiság percenkénti lábbal tiprása. Ahol most beszélgetünk az egy propaganda televízió. Ezt is lehet csinálni csak nem a közszolgálat pénzén.”

Fábry közel 30 percen keresztül állt kérdezői előtt – Nagy József, Bakács Tibor, Verebes István – de a négy résztvevős diskurzust tulajdonképpen one man show-vá alakította, ugyanis a műsorvezetőket alig hagyta szóhoz jutni. Verebes István például egy szót sem szólt, pedig neki is rendesen oda szúrt Fábry: „Ugye éppen az itt álló Verebes István a Heti Hetesben esztendőkig állt az Orbán-kép alatt egy lándzsával és üvöltötte, mint az altamirai barlangban a bölényt elejteni vágyó ősember, hogy feszítsük meg, feszítsük meg.” – A bazitai Darth Vader köpni nyelni nem tudott, megszólalni pedig végképp nem. Sok mindent láthattunk már Magyarországon egy televíziós műsorban, de ennyire nyílt támadásra az adott műsor, valamint annak műsorvezetője, és csatornája ellen, korábban nem volt példa. A Nap-kelte 18 éves történetében ennél nagyobb botrányt csak Kern András okozott még a ’90-es években, amikor lebuzizta Friderikuszt.

Az év másik nagy alakítása Kepes András nevéhez fűződik, aki Jakupcsek Gabriella vendégeként beszélgetett a TV2-nek a Mokka című reggeli műsorában az otthonszülésről, amikor egyszer csak elkattant, és kikelt a magyar média, különösen a TV2 híradója ellen: „Ti leadtatok egy tudósítást, aminek mondjuk a fele sem igaz. Ha ennek a műsornak, ahol ez lement, nem az lett volna a címe, hogy Tények, hanem Bárdos András szubjektív akkor még azt mondom, rendben van.” Jakupcsek persze próbálta védeni a mundér becsületét („Ezt nekem most ki kell kérnem az András nevében”), de Kepes teljesen bepörgött: „tényszerűen hazudik a műsor, szakmailag és etikailag felháborítónak tartom azt, hogy hírműsorok ilyen szinten tájékozódjanak.” Ezt követően egyre indulatosabban el kezdte sorolni azokat a példákat, melyekben szerinte a TV2 nem mondott igazat, majd az egész magyar médiára rátámad: „A televíziók jelentős része, különösen a TV2, és a sajtó torzít. Azért torzít, mert azok, akik az anyagokat készítik nincsenek tisztában a tényekkel. Tudatlanságból, fölkészületlenségből szakmai és etikai hiányosságból torzít.” Jakupcsek erre már csak annyit tudott mondani, hogy ő ettől bizony elhatárolódik. Ami érdekes, hogy az eset után a TV2 nem válaszolt Kepes vádjaira, nem kérték ki maguknak, sőt úgy tettek mintha nem is történt volna semmi. Márpedig ezzel a hallgatással tulajdonképpen igazolták a vádakat.

A harmadik nagy botrány főhőse Fekete Pákó volt, aki ugyancsak a TV2 reggeli adásában produkálta magát. Pákó élőadásban rátámadt Gerencsér Tamásra, aki a Pákó szereplésével készülő első magyar bulvárfilm rendezője. Pákó indulatait mi más indokolta volna, mint a pénz. A nigériai művész (vagy inkább művi énekes) mindenféle szerződés aláírása nélkül, amolyan magamutogatási vágyból vállalkozott a forgatásra, majd mikor rájött, hogy ezért pénzt is kérhetett volna akkor dühös lett, és dühében ráugrott a rendezőre, mint hező afrikai bennszülött a vadállatra. A kereskedelmi média elállatiasodását a műsorvezető Árpa Atilla reakciója jelezte: „Bunyó gyerekek, bunyó, ez az, bunyó! Egyébként nem csinálják rosszul. Ez a nézettségünknek is teljesen jó lesz” –ujjongott Árpa.

Ezek voltak a 2007-es év legnagyobb élőműsoros tévés botrányai, melyek jól példázzák, hogy a magyar televíziózásban (ugyanúgy, ahogy tőlünk nyugatabbra) immár nincsenek határok, a tévé képernyője előtt bármi megtörténhet különösebb következmények nélkül.

Az év botrányai megtekinthetők a következő linkeken:

http://www.youtube.com/watch?v=rMNzcH0ABwc

http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=39477

http://www.youtube.com/watch?v=PIndL0H6Jvs&feature=related

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását