2024. május 3. - Tímea, Irma

A cigifüst kiválthatja az allergiát

Azoknál a kisgyerekeknél, akik csecsemőkorukban cigarettafüstös környezetben tartózkodtak, nagyobb eséllyel jelentkeznek bizonyos allergiatípusok - állítja egy friss tanulmány. A szakértők korábban is egyetértettek abban, hogy az asztma kifejlődésének koc
2007. december 31. hétfő 08:30 - Hírextra

A különféle allergiák kifejlődésére azonban eddig nem voltak egyértelmű adatok.

Svéd kutatók most azt találták, hogy azoknál a 4 éveseknél, akik babaként szüleik dohányfüstjének voltak kitéve, nagyobb arányban fejlődött ki allergia a háziporra és macskaszőrre. Nagyobb kockázatot találtak náluk az élelmiszerallergiára is.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói Eva Lannero vezetésével 4000 családot vizsgáltak, ahol a gyerekek 1994 és 1996 között születtek. A szülők dohányzási szokásaira kérdeztek rá a kicsik 2 hónapos, 1 és 2 éves korában. A gyerekek 4 éves korában végezték el vérükből az antitesteket kimutató tesztet. Olyan gyakori allergénekre vizsgálódtak, mint a macskaszőr, házipor, penész, vagy tej, tojás, gabona.

A kutatók azt találták, hogy azokban a gyerekekben, akik 2 hónapos korukban cigarettafüstnek voltak kitéve, átlagosan 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt jelent antitest a fenti, lakásban vagy élelmiszerben lévő allergénekkel szemben.

Különösen a macskaszőrre és az ételekre nőtt meg az allergia esélye ezeknél a gyerekeknél, ez a két típus 50 százalékos kockázatnövekedést mutatott.

A korai passzív dohányzás vélhetően légúti gyulladást vált ki a babáknál, roncsolja a védő nyálkahártyát, mely aztán túlérzékennyé teszi őket az allergén anyagokra - állítják a Thorax orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban a svéd kutatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását