2024. május 4. - Mónika, Flórián

Moszkva felkészült az ivászatra

Az ünnepeken Oroszországban jócskán iszogatnak, s ezért a szombati lapok azt feszegették, hogy van-e elegendő ital a kereskedelemben, s hogyan készült fel a főváros azoknak az ellátására, akik túl mélyen a pohár fenekére néztek.
2007. december 29. szombat 12:29 - Hírextra
Ami a készleteket illeti, nincs ok az aggodalomra - derítette ki a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap. Akkor sem, ha az egész keresőképes korú lakosság - 89 millió ember - hirtelen az év legutolsó napjaiban akarná fedezni szilveszteri szükségleteit. Ez persze kevéssé valószínű, mert a szokás az, hogy jó előre bevásárolnak az emberek, s az utolsó pillanatra csak azt hagyják, aminek frissnek kell lenni, például az ünnepi asztal salátáihoz a zöldségeket.
A lényeg: az illetékes hivatalok szerint a kereskedelem raktárkészleteiből újabb szállítások nélkül minden felnőttre jut 1,3 liter vodka, 555 gramm bor és vermut, 174 gramm pezsgő, és 107 gramm konyaktípusú ital.
A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint az ünnepekre külön műszakokkal készülnek a kommunális szolgálatok, a rendőrök, és főleg a narkológusok és a baleseti sebészek.
Bizonyosra vehető, hogy a főváros kijózanítóiban telt ház lesz: a három intézmény, amelyek közül az egyik csak nőket fogad, összesen 83 részeget tudnak megfelelően ellátni. Vagyis szilveszterkor nem egyszerűen telt ház lesz, hanem kizárólag a súlyos alkoholmérgezésben szenvedőket szállítják a kijózanítókba. (Ott legfeljebb 24 óráig lehet tartózkodni, és a kezelés ára 100 rubel, vagyis 700 forint.)
A parancs szerint azokat, akik nagyon berúgtak, illetve az alkoholos állapotban lévő sérülteket kórházba viszik.
Bár ott sem igen lesz hely: a lap információi szerint a narkológiai klinikák már az ünnep előtti napokban megteltek azokkal, akik tudják magukról, hogy nem tudnak megállni, s idejében befeküdtek, hogy elkerüljék a szilveszteri lerészegedést.
Azoknak, akik az ünnepi asztalnál hirtelen megérzik, hogy túl sokat ittak, Irina Gorbunova narkológus orvos azt tanácsolta a lap hasábjain: semennyi alkoholt ne vegyenek már magukhoz, hanem igyanak sok vizet és egyéb alkoholmentes folyadékot, például gyümölcsleveket.
Forrás: MTI-Panoráma
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását