2023. szeptember 28. - Vencel

Japán mobilcéggel szövetkezik a Google

Google-alkalmazásokkal bővül a legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo mobilinternet-rendszere. A The Nikkei című tokiói gazdasági napilap szerint tavasztól a Google keresőmotorját, naptárprogramját, fotórendezőjét és a Gmail levelezőszoftvert is
2007. december 27. csütörtök 12:14 - Hírextra
A japán cég azt is tervezi, hogy a Google szabadon továbbfejleszthető mobiltelefonos operációs rendszerével felszerelt készülékeket dob piacra. Ez legkorábban 2008 második felére várható - áll a rendszerint jól értesült lap tudósításában.

A DoCoMo - az egykori állami telekommonopólium, az NTT 1991-ben alapított mobilkommunikációs leányvállalata - mostanáig mindent maga állított elő infrastruktúrától szolgáltatásig, készüléktől szoftverig. Az i-mode-ot például 1999-ben vezették be, igen nagy sikerrel: a waphoz hasonló technológiát a lakosság több mint egyharmada használja.

Az üzleti stratégia sokáig jól működött, de a piac nagyjából felét uraló cég helyzete újabban egyre nehezebb. Amióta például 2006 őszén lehetővé vált a számhordozhatóság (szolgáltatóváltás a telefonszám változása nélkül), a DoCoMo vesztette el a legtöbb ügyfelet, és 2007 első félévében 20 százalékkal csökkent a nettó bevétel.

Ez indokolja az együttműködést az amerikai óriáscéggel, a Google-nek pedig azért lehet előnyös a szövetség, mert így nagyobb eséllyel növelheti a népszerűségét a távol-keleti országban, ahol a világ legnagyobb részével ellentétben nem a Google keresőmotor a legnépszerűbb, hanem a Yahoo Japan.

Japán egyébként a legfejlettebb mobilszolgáltatási piac a világon. A mobil-előfizetések száma tavaly meghaladta a százmilliót, és a készülékek több mint 70 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását